GHB - Feiten

Feiten

 

 

Wat is GHB?

De afkorting GHB staat voor 4-hydroxybutaanzuur. Ook wel gamma-hydroxyboterzuur genoemd, een andere naam voor hetzelfde middel. Het komt in kleine hoeveelheden van nature in je lichaam voor. Het is een narcosemiddel dat bij operaties werd gebruikt. Tegenwoordig wordt GHB soms nog voorgeschreven bij bepaalde slaapproblemen. Sinds 9 mei 2012 staat GHB op lijst 1 van de opiumwet.

GHB wordt in Nederland meestal verkocht als kleurloos drankje in een plastic buisje, in een (Flugel)flesje of heel soms als poeder. GHB smaakt zout. Het is moeilijk om GHB in een drankje te herkennen, vooral omdat je smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn. Als je GHB neemt zonder te hebben gedronken, proef je het beter. GHB wordt in het uitgaansleven, maar ook thuis gebruikt. Bijvoorbeeld bij seks.

GHB is geen vloeibare XTC, al wordt het soms wel als vloeibare XTC verkocht. Daarnaast wordt er soms GHB verkocht, waar (nog) GBL in zit. GBL staat voor gamma-butyrolacton. Dit is één van de grondstoffen van GHB en blijft soms over als GHB niet op de juiste wijze geproduceerd is. Soms wordt GBL ook door gebruikers gebruikt in plaats van GHB. Dit geeft extra gezondheidsrisico's.

Hoe wordt GHB gebruikt?

GHB wordt puur gedronken of gemixt met frisdrank. Je merkt na ongeveer 15 tot 30 minuten de effecten. Na  30 tot 45 minuten zit je ongeveer op de top. Deze effecten houden ongeveer 2 tot 3 uur aan. GHB komt op een lege maag harder aan dan op een gevulde maag. In een lege maag wordt de GHB sneller opgenomen dan in een volle maag. Daardoor is de hoeveelheid GHB in het bloed hoger bij een lege maag. Als je GHB op een volle maag neemt, kan het  langer duren voordat je de effecten merkt.

Aantoonbaarheid van GHB

GHB is zeer kort aantoonbaar. Als iemand wil laten onderzoeken of men stiekem GHB toegediend heeft gekregen, moet voor alle zekerheid direct urine worden afgenomen. Plas direct na het voorval. Na enkele uren is het in de meeste gevallen al te laat. GHB is snel verdwenen. Het is in bloed maximaal 8 uur aantoonbaar en in urine maximaal 12 uur. Volgens het MaasstadLab in Rotterdam is GHB in zeer uitzonderlijke gevallen tot 24 uur aantoonbaar. Maar in de praktijk is het binnen enkele uren verdwenen.

Prijs GHB

Je betaalt ongeveer 5 euro voor 5 ml GHB. De prijs kan wisselen. Dat zegt overigens niets over de kwaliteit van de GHB. Soms is GHB aangelengd met water, soms zit er nog GBL in. Laat daarom een GHB test doen.

Lees meer over de Effecten van GHB

 

Werking

Risico's

Tips

GBL

Verslaving