Paddo's en Truffels - Werking

Feiten

Werking

WERKING

Psilocybine en psilocine zijn de meest bekende actieve stoffen in paddo’s en truffels. In het lichaam wordt psilocybine ook omgezet tot psilocine. Psilocine is een stof dat lijkt op de lichaamseigen neurotransmitter serotonine. Doordat de psilocine inhaakt op de serotoninereceptoren gaan de hersenen op een andere manier werken. 

De hersenactiviteit van ons Default Mode Netwerk verminderd, wanneer iemand onder invloed is van psilocine (How to change your mind – Michael Pollan). Dit is het gedeelte van de hersenen dat ‘regie’ houdt over de paden die in de hersenen worden genomen. Onderzoekers denken dat dit er bijvoorbeeld voor zorgt dat gebruikers muziek kunnen zien of voelen. Zonder dat het Default Mode Netwerk regie houdt, kunnen de hersengebieden voor zicht, emoties en gehoor, die anders strikt gescheiden zijn, nu vrijer communiceren. Deze vrije communicatie zou maken dat je tijdens een trip dingen in een ander perspectief kan zien of tot creatievere oplossingen kan komen.

WERKINGSDUUR

Na de inname van paddo’s duurt het een kwartier tot een uur voordat de paddo’s beginnen te werken. Dit is grotendeels afhankelijk van hoe veel en lang je voor inname hebt gegeten. Ongeveer één uur na de eerste effecten, nader je de piek van de trip. De piek houdt twee tot drie uur aan, daarna neemt het effect in vlagen weer af. Totaal duurt de trip vier tot zeven uur.

POSITIEVE EFFECTEN

    • Versterking gevoelens en zintuigen
    • Lacherig
    • Muziek klinkt, anders, dieper, meeslepender
    • Kleuren intenser
    • Voorwerpen vervormen
    • Opgaan in gedachten
    • Een ontspannen, opgewekt, energiek, high gevoel
    • Ervaren van gevoelens waar je je normaal niet bewust van bent.
    • Visuele hallucinaties

NEGATIEVE EFFECTEN

    • Onrust, een verward gevoel
    • Misselijkheid
    • Hoofdpijn
    • Dorst, droge mond
    • Warm of koud gevoel
    • Maag en darmklachten
    • Versterken van vervelende gevoelens
    • Minder controle over emoties, gedachten en gedrag
    • Angstige trip, heftige gevoelens, angst dat het niet meer overgaat.

Het effect dat gebruikers precies krijgen hangt af van de drug, set en setting. De drug staat voor hoeveel je neemt en van welke soort paddo of truffel. De set gaat over jou. Zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe zit je in je vel? Heb je goed geslapen? De setting voor de omgeving waarin wordt gebruikt. Maar ook de mensen om je heen. Afhankelijk van de drug, set en setting kunnen gebruikers een tal van effecten ervaren. Sommige mensen worden energiek en lacherig van, andere raken juist meer naar binnen gekeerd. Vaak komt het effect in golfbewegingen. 

HALLUCINATIES

Veel mensen verwachten dat je van tripmiddelen kabouters of draken hallucineren. Dit is maar zeer zelden het geval. Meestal bestaan hallucinaties die men van paddo’s krijgt uit voorwerpen die groter of kleiner worden, patronen zien met open of gesloten ogen of een andere beleving van de ruimte waar je je in bevind. Ook de waarneming van tijd verandert, een kwartier kan voelen als een uur of een uur kan voelen als een kwartier. 

EGO DISSOLUTIE 

Bij gebruik van paddo’s of truffels kan het gevoel van eigen identiteit vervagen. Gebruikers voelen zich verbonden met omgeving, personen of de natuur. Bij hogere doseringen of een juiste set en setting kan een zelfs ‘ego death’ plaats vinden. Hierbij verlies je, zolang de paddo’s of truffels werken, je volledige eigen identiteit. Schrijver en psychonaut Aldous Huxley noemde dit fenomeen “mind at large”. Alsof je inhaakt op een bewustzijn buiten jezelf, waar iedereen met elkaar verbonden is. Dit kan een behoorlijk spirituele of religieuze ervaring zijn. 

DOSERING

Met psychedelica als paddo’s of truffels is het effect zeer sterk afhankelijk van de set en setting. Verschillende soorten paddo’s of truffels bevatten verschillende concentraties effectieve stoffen. Doseringen kunnen zelfs verschillen van paddo tot paddo van dezelfde soort. Soms worden paddo’s tot poeder vermalen en dan pas afgewogen. De actieve stoffen zijn dan beter verdeeld. 

Truffels worden verkocht in smartshops. Bekende soorten zijn Atlantis of Hollandia. Een betere smartshop kan informatie geven over de sterkte en effecten die de truffel geeft. Ongeveer de helft van de smartshops in Nederland is aangesloten bij Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS). Leden van deze vereniging proberen actief passende informatie bij producten te geven.

Paddo’s kunnen vers of gedroogd worden geconsumeerd. Bij het drogen van paddo’s blijft ongeveer 10% van het gewicht over. Een dosering van 15 gram verse paddo’s staat dus gelijk aan een dosis van 1,5 gram wanneer de paddo’s zijn gedroogd. 

Doordat de sterktes van soorten paddo’s variëren. De Hawaïaanse is bijvoorbeeld een stuk sterker dan de Mexicaanse (Cubensis). De Mexicaanse is de meest gebruikte paddo, maar ook daar zie je verschillen in sub soorten. Hierdoor is het lastig te bepalen bij welke dosis je welke effecten kan verwachten. Gebruikelijke lichte tot zware doseringen variëren van 1 tot 5 gram gedroogd. Als je besluit voor het eerst paddo’s te eten, neem dan niet meer dan 1 gram (gedroogd) van een Mexicaanse. Als de ervaring positief is, kan je een volgende keer de dosis verhogen. Bij paddo’s doseer je, zeker de eerste keer, liever te laag dan te hoog.

Lees over de Risico's bij gebruik van paddo's.


Laatste update: 21 december 2020

Risico's

Tips