Tabak - Feiten

Feiten

Tabak wordt gerookt, gekauwd of gesnoven. De meest gebruikte vorm is roken sigaretten of shag roken. Tabak wordt soms gerookt in een pijp of waterpijp. Hiervoor gebruikt men soms fruittabak. Fruittabak is net zo schadelijk als gewone tabak. Ook het roken in een waterpijp is schadelijk. Het water filtert namelijk niet genoeg schadelijke stoffen. Het kauwen en snuiven van tabak gebeurt minder. Snuiftabak is een heel fijn poeder.

Via de longen wordt de stoffen in de tabaksrook opgenomen in het lichaam. De nicotine wordt tussen de 7 tot 10 seconden door het bloed naar de hersenen gevoerd waar het effect heeft. Verschillende bestanddelen in rook hebben effect op het lichaam.

Hoofdbestanddelen tabak

 

De drie hoofdbestanddelen zijn: nicotine; koolmonoxide en teer. Nicotine stimuleert de productie van adrenaline, nor-adrenaline en dopamine in de hersenen. Andere stoffen zoals serotonine en GABA worden ook vrijgemaakt. Dat veroorzaakt de gewenste effecten. Dopamine stimuleert het beloningscentrum in de hersenen waardoor de roker genot ervaart. De adrenaline geeft een oppeppend effect. Het hartritme stijgt. Nicotine prikkelt de zenuwcellen en verdooft ze, de bloedvaten vernauwen waardoor de bloeddruk stijgt. Koolmonoxide is een stof die de opname van zuurstof in het bloed tegenwerkt. Door de koolmonoxide wordt er minder zuurstof vervoerd naar de verschillende delen van het lichaam. Alle organen in het lichaam verouderen door een tekort aan zuurstof sneller. De koolmonoxide maakt dat rokers een slechtere conditie hebben dan niet rokers. De teer in rook is een verzameling van verschillende chemische stoffen in tabak. Teer prikkelt de slijmvliezen. Teer zet zich vast op de trilhaartjes in de longen. Vuil kan dan minder goed uit de longen verwijderd worden waardoor men gaat hoesten, de rokershoest. Teer is zichtbaar in de vorm van bruine aanslag. Verder zijn er nog minstens 40 andere stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn.

Van de door de jeugd gebruikte genotmiddelen is tabak verreweg het gevaarlijkst. Het is niet mogelijk om tips te geven waarmee de risico's echt dalen. Tabak is een gevaarlijke en verslavende drug met veel door de gebruiker gewenste effecten. Geniet van roken als je dat wilt. De risico's zijn echter extreem hoog. Uit onderzoek blijkt dat de meeste verslaafde rokers spijt hebben dat zij in hun jeugd ooit zijn begonnen.

Aantoonbaarheid

Nicotine wordt afgebroken in het lichaam tot Cotinine. Cotinine is tot 2 dagen na gebruik aantoonbaar in urine.

Lees over de werking van tabak.

Werking

Risico's