Tabak - Risico's

Feiten

Werking

Risico's

Verslaving

Tabak is sterk verslavend. De meeste rokers raken verslaafd. Na enige tientallen sigarretten kan er al lichamelijke afhankelijkheid ontstaan. Lichamelijke afhankelijkheid betekent dat er sprake is van tolerantie en onthoudingsverschijnselen. Tolerantie wil zeggen dat je lichaam went aan een stof en dat een roker na verloop van tijd meer neemt om het gewenste effect te voelen. Onthoudingsverschijnselen treden op wanneer het lichaam aan nicotine gewend is geraakt. Wanneer het nicotineniveau in het lichaam afneemt, raakt men gespannen, onrustig en kan men zich slechter concentreren. Opnieuw roken bevredigt, ontspant en vermindert de stress en herstelt de concentratie doordat het nicotineniveau stijgt en de ontwenning afneemt.

Geestelijke afhankelijkheid

Bij geestelijke afhankelijkheid: een overheersend verlangen naar tabak. Je hunkert / snakt er naar. Je hebt het gevoel dat je zonder tabak niet goed kunt kunt functioneren. Roken is een obsessie geworden. Je voelt je niet meer vrij. In bepaalde situaties kun je daar veel last van hebben: in gezelschap, na het eten, in de auto etc. Tabak is sterk verslavend. Na enige tientallen sigarretten kan er al afhankelijkheid ontstaan.

Risico's

Risico's bij roken zijn onder andere:

  • Hart- en vaatziekten (waaronder hoge bloeddruk en trombose)
  • Verslechterde bloedcirculatie
  • Verslechterd uithoudingsvermogen, conditie
  • Sterkere veroudering van het lichaam (huid, bindweefsel, organen)
  • Verslechterde conditie van de huid (eerder en meer rimpels en grauw uiterlijk)
  • Longkanker en andere soorten kanker
  • Verminderde seksuele potentie (mannen)
  • Menopauze begint eerder (vrouwen)
  • Hersenbloeding, hartaanval bij vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken (bijv. de pil)
  • Vruchtbaarheid neemt af bij de vrouw

Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Chemische stoffen in tabaksrook beschadigen vaatwanden waardoor deze stugger worden en slagaderverkalking eerder optreedt. Rokers lopen hierdoor een verhoogt risico op etalagebenen. Door nicotine trekken de spieren in de wand rond de bloedvaten aan waardoor deze vernauwen en de bloeddruk stijgt.

Een verhoging van de bloeddruk, vergroot de kans op trombose (bloedpropje in de bloedbaan) en daarmee de kans op een hartaanval of hersenbloeding. De vernauwing van bloedvaten kan de bloedcirculatie in de kleinste bloedvaten vertragen of afstoten. Rokers hebben door de verslechterde bloedcirculatie vaak last van koude handen en voeten. Een verslechterde bloedcirculatie zorgt voor een grauw uiterlijk en het bindweefsel onder de huid verouderd sneller. Rokers krijgen om deze reden eerder rimpels dan niet-rokers.

Roken veroorzaakt longkanker en verhoogt het risico op andere soorten kanker. Dit verhoogde risico van rokers ten opzicht van niet-rokers is het hoogst op de volgende vormen van kanker, namelijk longkanker, mond- en keelkanker, slokdarmkanker, blaaskanker en borstkanker.

De chemische stoffen in tabaksrook hebben een schadelijke werking op het lichaam. Dit zorgt er voor dat het lichaam van rokers vanaf de leeftijd van 35 jaar duidelijk verouderd ten opzicht van een niet-roker van deze leeftijd. Bij mannen kan roken leiden tot een vermindering van de seksuele potentie door schade aan de bloedvaten. Bij vrouwen die roken begint de menopauze 2 à 3 jaar eerder. Vrouwen die 'de pil' slikken en roken hebben een verhoogde kans op een hersenbloeding of hartaanval.

De vruchtbaarheid van vrouwen neemt door te roken met eenderde af, waardoor vrouwen die zwanger willen raken daar meer moeite mee hebben wanneer zij roken. Door de aanwezigheid van koolmonoxide in het bloed transporteert het bloed van een rokende vrouw minder zuurstof naar het ongeboren kind. Hierdoor hebben vrouwen die tijdens de zwangerschap roken meer kans op: bloedingen, miskramen, het te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en/of een dood geboren kind. Kinderen zijn bijvoorbeeld kleiner en minder ontwikkeld.