XTC - Feiten

Feiten

 

 

Wat is XTC?

XTC komt voor in pil-, poeder- en kristalvorm. De werkzame stof die men verwacht bij XTC is 3,4-methyleendioxymethamfetamine, afgekort MDMA.
MDMA behoort tot de chemische groep amfetaminen. Naast MDMA zijn er andere varianten als MDEA en MDA. Meer over de effecten van XTC, lees je bij Werking XTC. Nadat xtc op de markt kwam, bevatte het jarenlang gemiddeld 80 mg MDMA. Op dit moment is het gemiddelde gehalte MDMA in een xtc-pil veel hoger. In 2021 lag het gemiddelde gehalte MDMA op 148 mg MDMA met uitschieters boven 200 mg MDMA. In 2022 lag het ongeveer rond 137 mg MDMA.

Hoe wordt XTC gebruikt?

XTC-pillen worden geslikt. MDMA poeder en kristal worden ook oraal ingenomen, vaak met een slok drinken. Sommige mensen nemen een likje ('likkepot'). XTC komt via je maag en je darmen in je bloed terecht. Zodra het je hersenen bereikt, merk je dat je onder invloed bent. Je merkt het effect na ongeveer een halfuur tot een uur. Bij poeders en kristal kan dan sneller zijn. De effecten kunnen ook wat anders aanvoelen dat bij inname van een pil. Na gemiddeld 4 uur neemt de werking af. Gebruikers melden dat het effect van XTC in golfbewegingen kan komen. Het effect lijkt soms wat af te nemen, vervolgens wordt het weer iets sterker. Uiteindelijk neemt het af en ervaren de meeste mensen een dip. Je voelt je dan moe, soms neerslachtig en doelloos. Je kunt meer over de XTC-dip lezen bij XTC werking

De XTC-markt

Op de Nederlandse markt vind je voornamelijk MDMA in XTC-pillen. Zo'n 93,7% (2022) van de XTC-pillen, aangeleverd bij de testservices, bevat MDMA. Het is een fabel dat wanneer je 'hard gaat' van een pil, dat het door speed komt. Speed (amfetamine) komt nauwelijks voor in XTC-pillen. De XTC-markt is steeds onderhevig aan verandering. Een XTC-pil kan een bepaalde kleur, vorm, of logo hebben. Dit zegt echter niets over de inhoud van de pil. Er zijn bijvoorbeeld pillen met hetzelfde logo en kleur die toch een verschillende inhoud of sterkte hebben. Je kunt daarom het beste je XTC laten testen.

Online info XTC-pillen

Er zijn verschillende sites en fora die mededelingen doen over de inhoud van bepaalde XTC-pillen. Je kunt er niet op vertrouwen dat deze informatie klopt. Misschien heb je een nieuwe partij te pakken, of lijkt je pil erop, maar is het niet dezelfde als online staat weergegeven.

Prijs MDMA

Voor een XTC-pil betaal je tussen 3 en 5 euro. Dat kan ook minder zijn. De prijs zegt helemaal niets over de inhoud van een pil. Voor een gram MDMA poeder of kristal betaal je zo'n 15-25 euro. 

Aantoonbaarheid

MDMA (XTC) is 24 tot 72 uur aantoonbaar in urine en bloed. Zie ook onze veelgestelde vraag over Drugstesten.

Lees meer over de: Effecten en werking van XTC 

Werking

Risico's

Tips

XTC - Combi's

Psychische klachten

Hersenschade