HPPD

Klachten na drugs

HPPD

Wat is HPPD?

HPPD staat voor Hallucinogen Persisting Perception Disorder. Mensen met HPPD ervaren flashbacks (herbelevingen) van een tripervaring. Met een flashback wordt een hallucinatie die je in je trip had bedoeld. Bij HPPD heb je in je dagelijks leven zeer storend last van hallucinaties uit je trip. Maar een zeer klein deel van (hallucinogene) drugsgebruikers krijgt last van HPPD. Meestal heeft men een hallucinogeen als xtc, lsd, cannabis, truffels, ayahuasca, of een andere vorm van dmt gebruikt.

Niet iedereen met flashbacks of waarnemingsverstoringen heeft HPPD. Met flashback wordt soms ook het herbeleven van bepaalde gebeurtenissen of gevoelens bedoeld. Dit kan angst of paniek zijn wat je tijdens je bad trip ook had. Dit is geen HPPD. Een bad trip kan namelijk een grote psychologische impact hebben.

We zien regelmatig waarnemingsverstoringen na drugsgebruik. Voorbeelden zijn: het zien van golvende beelden, nabeelden, of andere verstoorde zintuiglijke waarnemingen. Waarnemingsverstoringen kunnen om allerlei redenen optreden en zijn de periode direct na gebruik normaal. Dat is geen HPPD.

In alle gevallen zien we een duidelijke relatie met stress, slaap, middelengebruik en het verergeren of verminderen van klachten. In veel gevallen gaan de klachten vanzelf voorbij of worden ze minder.

Wij bieden hulp bij HPPD en andere waarnemingsstoornissen via het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.

Heb ik HPPD?

Er zijn drie criteria voor HPPD:

  1. Het ervaren van flashbacks. Dit is het terugkerend zien van hallucinaties die je tijdens je trip had. Dit terwijl je nu niet meer onder invloed bent.
  2. Dusdanig last hebben van deze hallucinaties dat je dagelijks leven ernstig belemmerd wordt.
  3. De symptomen hebben geen andere oorzaak, zoals angst, paniek, of een aandoening.

Als je alle drie de criteria herkent, dan bestaat de mogelijkheid dat je last hebt van HPPD. Een arts kan dat diagnosticeren. Maak daarvoor een afspraak bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. Het spreekuur biedt ook begeleiding voor mensen met deze klachten.


Laatste update: 14 juni 2022

Visuals

DPDR

Angst en paniek

Omgaan met DPDR

Spreekuur

Contactgegevens