HPPD

Klachten na drugs

HPPD

Wat is HPPD?


HPPD staat voor Hallucinogen Persisting Perception Disorder. Onder HPPD na drugsgebruik vallen flashbacks en verschillende neurologische stoornissen die leiden tot allerlei problemen met zien. Mensen met HPPD worden dus continu belaagd door visuele verstoringen. HPPD-klachten kunnen een korte tijd, maar ook jarenlang aanhouden. Soms gaan de klachten vanzelf voorbij of leert diegene beter met de klachten leven. Bij veel gevallen van HPPD is er echter specialistische behandeling nodig. Wij bieden hulp bij HPPD via het Medisch Spreekuur Partydrugs.

Voorbeelden van HPPD klachten zijn:

 • Visual snow (oogruis)

Witte of zwarte stipjes, alsof je naar een TV met ruis zit te kijken. Soms ook met veranderingen van kleuren en trillende beelden.

 • Nabeelden (palinopsie)

Een bewegend voorwerp blijf je nog eventjes zien, terwijl het voorwerp al uit je gezichtsveld is verdwenen.

 • Floaters (mouches volantes)

Zwevende vlekjes of sliertjes voor de ogen. Veel mensen herkennen floaters. Daar is op zich niets vreemds aan. Maar in sommige gevallen hebben mensen hebben er veel last van.

 • Halo’s

Lichtkring om een persoon of object.

 • Lichtflitsen

Het onverwacht zien van flitsen.

 • Schaduwen

Het zien van schaduwen die er niet zijn.

 • Trillende beelden

Bijvoorbeeld trillende letters.

 

Behalve visueel zijn er bij HPPD soms ook andere perceptiestoornissen aan de hand:

 • Tinnitus

Oorsuizen

 • Hyperacusis

Overgevoeligheid voor geluiden

 • Hyperthesie en tintelingen

Verminderde tastgevoeligheid en tintelingen

 • Symptomen van het hoofd

Het gevoel van watten in je hoofd na drugs

 • Verstoringen van de positiezin

Bijvoorbeeld het ervaren van duizeligheid, zeebenen, het ‘liftgevoel’ of dat de vloer als rubber aanvoelt.

 

Klachten na xtc-gebruik

Maar een zeer klein deel van (hallucinogene) drugsgebruikers krijgt last van HPPD. Meestal is er dan sprake van het gebruik van xtc. Lees hier meer over de werking van xtc

Andere hallucinogenen zoals LSD, paddo’s, truffels, mescaline en DMT kunnen het ook veroorzaken. Ook cannabis of de bad trip kan soms tijdelijk voor visuele stoornissen zorgen.

HPPD na een bad trip door drugs

Anoniem via Drugsinfoteam.nl:

"Kan ik mijn leven terugkrijgen? ik heb een wazig zicht met floaters, nabeelden, trails, colors etc. Ik lijk ook dezelfde symptomen te hebben van het Alice in Wonderland syndroom (shrinking effect) Please help mij!"

De bad trip na cannabis kan in zeldzame gevallen ook HPPD triggeren. De klachten zijn dan heftiger dan alleen het zien van floaters na wiet. Soms zijn de visuele stoornissen zo heftig dat dagelijks functioneren niet meer mogelijk is. Behandeling is mogelijk via het Landelijk Medisch Spreekuur. 

Visual snow na drugsgebruik

Anoniem via Drugsinfoteam.nl:

"Na een bad trip door psychobilin lijdt ik al een jaar aan dp-dr-hppd-sleep dissorder.... Wanneer is wakker kom is mijn zicht blurry en heb ik visual snow. Ik maak mij zorgen om mijn mentale toestand. Alsjeblieft de huisarts weet niet wat hij kan doen eraan".

Visual snow kan veroorzaakt worden door hallucinogenen zoals xtc, lsd, paddo’s en truffels. Het feit dat er geen fysieke afwijkingen in de ogen van visual snow patiënten zijn te vinden, geeft wellicht aan dat visual snow geen ziekte is, maar een entoptisch fenomeen dat wordt opgemerkt door mensen die zeer bewust van hun zicht zijn. Echter, het is zelfs in dat geval een raadsel wat de onderliggende oorzaak van het fenomeen is. HPPD is vaak lastig te behandelen en er is vaak specialistisch hulp bij nodig. Het Landelijke Medisch Spreekuur biedt hulp bij HPPD.

Floaters door drugs

Anoniem via Drugsinfoteam.nl:

"Heb zelf ondervonden dat iedere keer als ik naar een feestje ging en XTC gebruikte de floaters alleen maar erger werden. Mijn hele gezichtsveld zit vol! Hoe kan zoiets?"

Veel mensen zien sliertjes als ze naar een witte muur kijken. Sommige mensen ervaren deze symptomen en hebben er geen last van. Stress en vermoeidheid zorgen dat je de symptomen meer kunt ervaren. In deze video wordt uitgelegd wat floaters zijn. In principe kan iedereen dit zien. Dat betekent gelukkig niet dat je HPPD hebt!
 

Heb ik HPPD?

Heb je problemen met je gezichtsvermogen? Dan is dat in de meeste gevallen gelukkig geen HPPD. Er zijn drie criteria voor HPPD:

 1. Terugkerende visuele verstoringen ervaren, terwijl je niet (meer) gebruikt hebt.
 2. Dusdanig last hebben van deze visuele verstoringen dat je dagelijks leven (ernstig) belemmerd wordt.
 3. De symptomen hebben geen (andere) medische oorzaak.

Als je alle drie de criteria herkent, dan bestaat de mogelijkheid dat je last hebt van HPPD. Een arts kan dat diagnosticeren. Maak daarvoor een afspraak bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.


Laatste update: 16 augustus 2018

DPDR

Angst en paniek

Omgaan met DPDR

Spreekuur

Contact