Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik heb een vraag over het substitueren van alcohol met andere, mogelijk minder schadelijke drugs. Ik ben student en ik drink regelmatig in een sociale setting (max 6/7 eenheden 1 keer per week). Hoewel ik alcohol op zich fijn vindt om mee te ontspannen en ik mijn gebruik niet als problematisch ervaar, zijn er toch redelijk wat nadelen. Zo ben ik vaak minder energiek de volgende dag, vind ik alcohol gewoon niet lekker en voelt het toch eigenlijk als een vrij schadelijke stof. Nu heb ik ook een beetje ervaring met andere drugs zoals LSD, 2CB en MDMA en ik heb deze drugs als erg prettig ervaren en heb ik (bij verantwoordelijk gebruik) minder directe nadelen ervaren. Daarom ben ik gaan nadenken over de mogelijkheid om op een verstandige manier alcohol te substitueren met deze drugs. Ik weet dat het ideaal zou zijn om helemaal geen drugs te gebruiken, maar ik wil het toch doen omdat ik denk dat het plezier dat ik door het af en toe gebruiken van drugs ervaar mij meer waard is dan de risico's. Uit onderzoeken die ik heb gelezen van o.a Jellinek en David Nutt waarin de gevaren van verschillende drugs worden vergeleken, maak ik op dat MDMA, Ketamine en LSD (en ik neem aan 2cb ook) een stuk minder toxisch en verslavend zijn dan alcohol. Stel dat ik deze drugs op de volgende manier zou gebruiken: LSD, 2cb en Keta elk maximaal een keer per maand, respectievelijk maximaal 100µg, 20mg en 150mg op een avond. MDMA maximaal elke 2 a 3 maanden, maximaal 200mg op een avond. Uiteraard laat ik alles testen. Om de neurotoxiciteit van MDMA te verminderen neem ik het altijd met een aantal supplementen (Vitamine C met electrolytes, Magnesium, R-Alfa-liponzuur en melatonine voor de vermindering van neurotoxiciteit en 5-HTP gecombineerd met groene thee extract de dagen erna). Ik denk dat ik gedisciplineerd genoeg ben om deze maxima aan te houden. Nu is mijn vraag of jullie verwachten dat met het aangegeven drugsgebruik voor maximaal een paar jaar, ik een gezond leven zou kunnen leiden met relatief weinig risico's? En natuurlijk of jullie inschatten dat dit schadelijker of juist minder schadelijk zou zijn dan wekelijks alcoholgebruik (onmogelijk te beantwoorden natuurlijk, maar vooral uit nieuwsgierigheid). Als laatste ben ik lichtelijk bezorgd over het gebruik van Keta ten opzichte van de andere drie drugs. Hoeveel schadelijker is dit dan de andere drugs en wat is het risico op verslaving bij het genoemde gebruik? Ik snap dat jullie moeilijk heel precies antwoord kunnen geven op deze vragen, maar ik ben vooral benieuwd om te horen wat jullie mening als experts is. Alvast super bedankt voor het antwoord, ik vind het geweldig dat we in een land leven waarin dit soort vragen gesteld kunnen worden om de schade van drugs te beperken!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Het is een interessant debat eigenlijk, waar niet echt een concreet antwoord op is. Alle drugs, dus ook alcohol, hebben gezondheidsrisico's. Maar het is wel een beetje appels met peren vergelijken.

Laten we beginnen met alcohol: een drug die volgens sommigen direct verboden werd, als het nu pas op de markt gebracht werd. Zorgt jaarlijks voor veel schade bij de mens en hoge kosten in de gezondheidszorg. Maar toch een vrij normale drug om te gebruiken. Dat je de volgende dag nadelen ervaart is niet zo gek, het is inderdaad een vrij schadelijke stof. De lange termijn effecten van alcohol ontstaan meestal pas na jarenlang gebruik. Grofweg even wat risico's: verslaving, sociale problemen, orgaanschade, grotere kans op kanker.

​​​​​​​Tripmiddelen als 2c-b en lsd, veroorzaken voor zover bekend geen lichamelijke schade. Wat bijvoorbeeld alcohol wel doet. Toch ontstaan ook bij deze drugs soms ook heftige problemen. Dit is meestal psychisch. Denk dan aan het ervaren van een bad trip. Na zo'n bad trip ontwikkelen mensen soms angst- depersonalisatie- of waarnemingsstoornissen. Mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van psychoses, hebben ook extra risico. Verslaving komt eigenlijk nauwelijks voor. Deze middelen beïnvloeden onder andere de neurotransmitter 'serotonine'.

Mdma heeft zowel een oppeppend effect, maar kan ook tripeffecten hebben. Je gaat immers anders voelen en denken. Maar je kan ook hallucineren. Vooral in hogere doseringen. Van geregeld mdma gebruik is aangetoond dat het geheugen achteruit gaat.  Risico's zijn: lichamelijke uitputting, een bad-trip en eerder genoemde bijkomende problemen, verslaving (zeldzaam) en geheugenproblemen bij regelmatig gebruik.

Ook mdma beïnvloed het serotoninesysteem. Wel anders dan de tripmiddelen. Tijdens het gebruik wordt de serotonine 'opgeruimd'. Mede daarom ervaren de meeste mensen een dip. Maar ook lijkt het er op, dat sommige cellen zich als het ware terugtrekken. Waardoor er geen communicatie meer mogelijk is.

Ketamine is een 'dissociatief tripmiddel'. Ook ketamine brengt wel wat risico's met zich mee. Ook hier geldt dat de bad trip en de bijbehorende problemen kunnen ontstaan. Verslaving is ook mogelijk. Ook het lichaam kan schade ondervinden. Denk dan aan schade aan het neusslijmvlies door ontstekingen. Maar ook bij langdurig gebruik kan er permanente schade aan de blaas ontstaan. Een vroeg signaal hiervan zijn de zogenoemde K-krampen.

Zo hebben we even alle drugs individueel uit jouw plan doorgenomen. Dan zit er nog een sluipend risico. Zowel mdma, 2c-b en lsd zijn drugs die allemaal de neurotransmitter serotonine beïnvloeden. Volgens jouw plan doe je dan bijna wekelijks één van deze drugs. Dat is telkens best wel een klap voor jouw serotoninesysteem. Dit regelmatige gebruik van psychedelica kan voor vage- en onvoorspelbare klachten zorgen. Dan ontstaat soms al snel een tolerantie; je ervaart steeds minder positieve effecten. Daarnaast heb je ook een risico op een geestelijke afhankelijkheid van deze combinatie drugs.

Je schrijft over het gebruik van voedingssupplementen bij het gebruik van mdma. Waarschijnlijk heb je dit van het internetfora zoals bijvoorbeeld Reddit. Dit stuk is goed geschreven en onderbouwd met een aantal onderzoeken. Dit zijn wel altijd onderzoeken op basis van proefdieronderzoek of blijven hypothetisch. Het effect is niet aangetoond. Dat er mensen positieve effecten uit halen, kan natuurlijk ook het placebo-effect zijn. Net als bij 5-htp. Wat ook niet goed bewezen is. Ook niet wanneer je er EGCG bij neemt. 5-htp brengt wel risico's met zich mee. Wij raden 5-htp af.

​​​​​​​Wat we uit dit verhaal kunnen concluderen, is dat elke drug zijn voordelen- en risico's heeft. Dan heb ik een vraag voor jou. Als je graag drugs wil gebruiken om te kunnen ontspannen, welke risico's wil jij daarvoor nemen? Ik hoop dat je met het antwoord op deze vraag, voor jezelf een plan kan maken.

Wil je echt effectief de risico's beperken? Neem per gebruiksmoment een pauze van twee a drie maanden en hou de dosering zo laag mogelijk. Check dan even de website en laat vooral je drugs testen! Op die manier kun je de risico's veel beter beperken en hou je het ook speciaal, in plaats van dat het een wekelijkse routine gaat worden.

Met hartelijke groet,

Dion

14 augustus 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(7 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG