Klachten na drugs

Klachten na drugs

Soms ontstaan er aanhoudende lichamelijke of  psychische klachten na het gebruik van drugs. Meestal melden mensen zich met klachten na gebruik van xtc. Maar het komt ook voor na het gebruik van psychedelica zoals cannabis, paddo’s, truffels en LSD. Deze klachten kunnen na enkele dagen vanzelf voorbij gaan. Echter in sommige gevallen houden deze gevolgen van drugs weken, maanden of zelfs jaren na het gebruik aan. Om deze doelgroep te helpen hebben wij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs opgericht.

Wat doet drugs met je lichaam?

Drugs hebben invloed op neurotransmitters in de hersenen zoals dopamine, serotonine en adrenaline. Drugsgebruik kan zorgen voor een verstoring in de balans van neurotransmitters waardoor bepaalde lichamelijk of psychische klachten ontstaan. Meestal worden deze klachten na drugs niet alleen door het middel zelf veroorzaakt. Iemands ervaring onder invloed van een middel, wordt altijd beïnvloed door de omgeving waarin diegene gebruikt en individuele factoren. Op onze pagina over drug, set en setting lees je hier meer over. De omgeving en individuele factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van blijvende klachten na gebruik van drugs. Soms is er al sprake van een kwetsbaarheid voor dit soort klachten bijvoorbeeld bij gebruikers met een verleden van angst- en paniekklachten.


De volgende factoren vergroot de kans op onvoorspelbare een aanhoudende klachten:
  • Heftig en vaak drugs gebruiken
  • Op jonge leeftijd starten
  • Combigebruik
  • Een bad trip
  • Ernstig slaaptekort
  • Migraine
  • Epilepsie
  • Verleden met psychische klachten zoals angst en paniek, depressie, derealisatie- of depersonalisatieklachten

Het is niet aangetoond dat deze klachten een gevolg zijn van hersenschade door drugs. Lees meer over Hersenschade door xtc.

Veelvoorkomende klachten na drugsgebruik

Gebruikers komen met de volgende klachten bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs:

Dip na drugs

Lisa: "De dag na het gebruiken van XTC voel ik me niet lekker. Ik heb geen energie en ik huil om niks".
XTC verbruikt serotonine in je hersenen waardoor de voorraad uitgeput raakt. Hierna volgt een dip volgt waarbij je moe, depri, en emotioneel kunt voelen.

Geheugen en concentratieproblemen na drugs

Dave: "Ik gebruik regelmatig xtc in weekend en ik heb nu grote moeite om maandagen te beginnen met werken". De dag na xtc-gebruik is je energievoorraad uitgeput, wat zich uit in een vermoeidheid.

Wazig voelen en wazig zien na drugs

Levi: "Na de bad trip heb ik het gevoel dat ik er niet helemaal bij ben. Ik voel me vaag in drukke ruimtes. Het lijkt wel alsof mijn ogen ook minder scherp zien. Het is alsof ik in een waas leef".
Wazig voelen en wazig zien kan een gevolg zijn van een overprikkeld angstcentrum in de hersenen.

Angst en paniekaanvallen na drugs

Amber: "De dag na xtc-gebruik kreeg ik het ineens heel erg warm. Het zweet brak me uit, mijn hart klopt in mijn keel en ik had het gevoel dat ik dood ging vallen".
Angst- en paniekklachten kunnen ontstaan in de dagen na gebruik. De klachten gaan vaak samen met hartkloppingen, spiertrillingen, gevoel van dichtgeknepen keel en hyperventilatie.

Schokjes voelen na drugs

Mike: "Ik heb veel xtc geslikt en nu heb ik ineens rare elektrische schokjes in mijn hoofd".
Schokjes komen vaak tijdelijk voor bij mensen die hoge doseringen xtc of meerdere keren in korte tijd xtc gebruikt hebben.

Derealisatie na drugs

Ilse: "Al maanden lang heb ik het gevoel dat ik in een film zit. Sommige dingen lijken niet echt en het is alsof ik van buitenaf naar mijzelf kijk".
Bij derealisatie voelt de wereld om je heen als vreemd. Je hoort er niet echt bij. Ook dit kan beangstigend zijn. Bijvoorbeeld op openbare plaatsen, of waar het druk is, kunnen mensen zich onprettig gaan voelen. Lees hier meer over derealisatie bij DPDR.

HPPD na drugs

Diego: "Ik zie witte stipjes als ik naar de lucht kijk. Het lijkt net als het testbeeld van een oude beeldbuis TV".
De symptomen van HPPD zijn visuele verstoringen. Het is dus eigenlijk een probleem met je zicht. Voorbeelden zijn lichtflitsen, schaduwen, nabeelden, halo's, trillende beelden, visual snow en floaters. Lees hier meer over HPPD.

Emotioneel afgevlakt na drugs

Eva: "Ik kan niet meer genieten van het leven. Blije gebeurtenissen doen mij niets en ik voel mij emotioneel afgesneden van mijn familie en vrienden".
Soms leiden lange perioden van klachten zoals angst, derealisatie en depersonalisatie ook tot emotionele afvlakking. Het gevoel wordt dan lamgelegd. Lees hier meer over emotionele afvlakking bij DPDR.

Hulp medische klachten na gebruik van drugs

Herken je deze klachten of heb je andere klachten? Wij bieden professionele hulp bij problemen na drugs. Neem contact op met ons Medisch Spreekuur.

 

Laatste update: 15 september 2019

HPPD

DPDR

Angst en paniek

Omgaan met DPDR

Spreekuur

Contact