Klachten na drugs

Klachten na drugs

Soms ontstaan er aanhoudende klachten na het gebruik van drugs. Dit kan na gebruik van xtc, maar ook na andere drugs zoals cannabis, truffels en lsd. Deze symptomen kunnen na enkele dagen vanzelf voorbij gaan. Echter soms houden ze langer aan. Hiervoor hebben wij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs (LMSP) opgericht. Kom meer te weten over het LMSP in de Podcast van Unity.

Wat doet drugs met je lichaam?

Drugs hebben invloed op de overdracht neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn een soort boodschapstofjes tussen hersencellen. Voorbeelden zijn: dopamine, serotonine en adrenaline. Drugsgebruik kan zorgen voor een tijdelijke verstoring in de balans van neurotransmitters waardoor bepaalde symptomen ontstaan. Meestal ontstaan klachten door een combinatie van factoren. Soms is er al sprake van een kwetsbaarheid voor dit soort klachten. Bijvoorbeeld omdat gebruikers een verleden hebben met angst- en paniekklachten. We zien ook dat andere stressfactoren een rol kunnen spelen. Zoals veeleisend werk hebben of een verhuizing. Ook kan een bad trip een trigger zijn. Houd daarom altijd rekening met drug, set en setting.


De volgende factoren vergroten de kans op onvoorspelbare of aanhoudende klachten:
  • Een stressvolle tijd ervaren of achter de rug hebben
  • Verleden met psychische klachten zoals angst en paniek, piekeren, depressie, derealisatie- of depersonalisatieklachten
  • Gevoeligheid, zoals HSP
  • Een bad trip
  • Combigebruik
  • Slaaptekort
  • Te veel en te vaak drugs gebruiken

Het is niet aangetoond dat deze klachten een gevolg zijn van hersenschade door drugs. Lees meer over Hersenschade door xtc. Er zijn namelijk mensen die dezelfde klachten krijgen, zonder ooit drugs te hebben gebruikt.

Veelvoorkomende klachten na drugsgebruik

Gebruikers komen met de volgende klachten bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs:

Dip na drugs

Lisa: "De dag na het gebruiken van xtc voel ik me niet lekker. Ik heb geen energie en ik huil om niks".
Xtc verbruikt serotonine in je hersenen waardoor de voorraad uitgeput raakt. Hierna volgt een dip waarbij je moe, somber, en emotioneel kunt voelen.

Geheugen- en concentratieproblemen na drugs

Dave: "Ik gebruik regelmatig xtc in weekend en ik heb nu grote moeite om maandagen te beginnen met werken". De dag na xtc-gebruik is je energievoorraad uitgeput, wat zich uit in een vermoeidheid. Je kunt minder goed concentreren en informatie verwerken.

Wazig voelen en wazig zien na drugs

Levi: "Na de bad trip heb ik het gevoel dat ik er niet helemaal bij ben. Ik voel me vaag in drukke ruimtes. Het lijkt wel alsof mijn ogen ook minder scherp zien. Het is alsof ik in een waas leef".
Wazig voelen en wazig zien kan een gevolg zijn van een overprikkeld angstcentrum in de hersenen. Moeite met scherpstellen komt ook door vermoeidheid.

Angst en paniekaanvallen na drugs

Amber: "De dag na xtc-gebruik kreeg ik het ineens heel erg warm. Het zweet brak me uit, mijn hart klopt in mijn keel en ik had het gevoel dat ik dood ging".
Angst- en paniekklachten kunnen ontstaan in de weken na gebruik. De klachten gaan vaak samen met hartkloppingen, spiertrillingen, gevoel van dichtgeknepen keel of opgesloten te zitten.

Schokjes voelen na drugs

Mike: "Ik heb veel xtc geslikt en nu heb ik ineens rare elektrische schokjes in mijn hoofd".
Schokjes komen vaak tijdelijk voor bij mensen die hoge doseringen xtc of meerdere keren in korte tijd xtc gebruikt hebben.

Derealisatie na drugs

Ilse: "Al maanden lang heb ik het gevoel dat ik naar een film kijk en toeschouwer ben. De wereld voelt niet echt, alles gaat langs mij heen".
Bij derealisatie voelt de wereld om je heen als vreemd. Je hoort er niet echt bij. Ook dit kan beangstigend zijn. Bijvoorbeeld op openbare plaatsen, of waar het druk is, kunnen mensen zich onprettig gaan voelen. Lees hier meer over derealisatie bij DPDR.

Veranderde waarneming na drugs

Ramon: "Ik heb het gevoel alsof ik een tweede huid heb en alsof er lucht in mijn hersenen zit".
Gebruik van drugs kan tijdelijk je waarneming veranderen. Mensen kunnen het gevoel hebben van een tweede huid. De tastzin is (tijdelijk) veranderd. Hersenen lijken te verschrompelen, borrelen, of er is een druk. Men ervaart soms een leegte in het hoofd.

Visuele verstoringen

Sarah: "Ik zie ruis, de gordijnen lijken te golven en ik zie nabeelden van letters op mijn beeldscherm."
Visuele verstoringen kan iedereen ervaren die te maken heeft gehad met een verhoogde mate van stress. Bijvoorbeeld door studieproblemen, drugsgebruik, een bad trip. Sommige mensen ervaren dit sinds vroege jeugd. Voorbeelden zijn lichtflitsen, schaduwen, nabeelden, halo's, trillende beelden, visual snow, blue field entoptic phenomenon en floaters.

HPPD na drugs

Diego: "Ik zie ineens patronen en voorwerpen lijken veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zag ik ook tijdens mijn truffeltrip".
De symptomen van HPPD zijn visuele verstoringen, die je tijdens je trip ook had. Het gaat over flashbacks die onverwacht gedurende een lange tijd optreden. Lees hier meer over HPPD.

Emotioneel afgevlakt na drugs

Eva: "Ik kan niet meer genieten van het leven. Blije gebeurtenissen doen mij niets en ik voel mij emotioneel afgesneden van mijn familie en vrienden".
Soms leiden lange perioden van angst of stress of een heftige trip tot emotionele afvlakking. Het gevoel wordt dan lamgelegd. Lees hier meer over emotionele afvlakking bij DPDR.

Hulp klachten na gebruik van drugs

Herken je deze klachten of heb je andere klachten? Wij bieden professionele hulp bij problemen na drugs. Neem contact op met ons Spreekuur.

 

HPPD

Visuals

DPDR

Angst en paniek

Omgaan met DPDR

Spreekuur

Contactgegevens