Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik gebruik structureel elke maand een weekend lang lachgas. Dit doe ik al een jaar. Ik heb in de maand juli bloed geprikt omdat ik hoorde over de vitamine b12 tekort die kan oplopen bij stelselmatig lachgas gebruik en daar kwam inderdaad uit dat ik vitamine b12 tekort had. Het was eigenlijk net onder de norm. Ik moest elke week 1 kreeg en b12 injectie halen 4 keer elke week 1. In die maand heb ik 2 x een week lang lachgas gebruikt. Nu voel ik mij zweverig en heb ik constant een draaierig gevoel. Ook voel ik soms iets trekken in mijn been, een soort stuiptrekking. Ik heb me nu heel erg ingelezen over lachgas en ik zie/besef nu pas hoe schadelijk kan zijn. Ik maak me enorm veel zorgen. Eigenlijk is het tekort pas 2 maanden geleden ontstaan. Kan dit dan al schadelijk zijn?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je bericht. Ja, lachgas kan zeer schadelijk zijn als het te veel en te vaak wordt gebruikt. Een draaierig en zweverig gevoel, maar ook stuiptrekkingen zijn aanwijzingen op schade aan zenuwen door vitamine B12 tekort. Deze schade kan zeker optreden nadat je twee maanden een tekort hebt gehad. Maar sommige klachten kunnen ook symptomen zijn van angst. Je geeft je aan je zorgen te maken. Door angst of stress kan je ook klachten krijgen als draaierigheid of duizeligheid.

Gebruik van lachgas remt opname van vitamine B12. Daardoor ben je door het gebruik na de B12 injecties misschien onvoldoende hersteld. Er is nog weinig te zeggen over de omkeerbaarheid van de schade. Soms lijkt het te snel te genezen, soms langzaam en soms helemaal niet.

Wil je verdere problemen voorkomen? Dan doe je er goed aan, om direct je gebruik te stoppen. Als dit lastig voor je is, vraag dan hulp bij een instelling van verslavingszorg bij jou in de buurt. Volgens jouw postcode, zit Youz dicht bij je in de buurt. Zij helpen je graag verder hierbij.

Het kan raadzaam zijn om terug te keren naar de arts wie jouw de B12 injecties heeft voorgeschreven. Ter controle, om te checken of jouw vitamine B12 nu wel op een gezond niveau zit. Is dat allemaal in orde en kunnen er geen lichamelijke oorzaken gevonden worden voor jouw klachten? Dan zit de oorzaak waarschijnlijk in het ervaren van angst. In dat geval kan je altijd even contact zoeken met ons spreekuur.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

08 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG