Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Een aantal weken geleden ervoer ik een plotselinge angstaanval ongeveer een week na het gebruik van XTC. Ik had al bijna een jaar geen xtc gedaan, en gebruikte zo'n 3/4 pil van zo'n 200 mg - iets meer dan de ratio mg per kilogewicht die wordt aangeraden voor mijn lichaamsgewicht. Het was een fijne trip. Midden in de natuur, met mijn geliefde. Ik voelde me de dag erna prima. De dagen erna kreeg ik wel last van piekergedachten. Ik heb daar gewoonlijk nooit last van. Na een week kreeg ik dus ongeveer een angstaanval. Is xtc-gebruik als oorzaak van zo'n angstaanval binnen een week na gebruik aannemelijk? Sindsdien heb ik last van lichtere angstaanvallen. De angst voor de angst speelt hier een rol in. Ik ben al bezig met het aanpakken van negatieve gedachten en het zoveel mogelijk relativeren van piekergedachten. Ook ademhalingsoefeningen en mindfulness ed. Dat helpt wel wat. Toch komt de angst soms terug en ik vind het voornamelijk moeilijk te begrijpen hoe de angst in eerste instantie ontstond. Het is ook goed mogelijk dat de dinsdagdip bestaande stress omhoog heeft gehaald, maar ik voelde me ervoor eigenlijk best prima en de trip zelf was dus ook fijn. Heeft iemand hier ervaring mee, tips om er mee om te gaan?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je geeft aan dat je last hebt van angst en dat dit startte een week na het gebruik van xtc. Vervelend dat je hier doorheen gaat. Je bent benieuwd hoe dit wordt veroorzaakt en wat je er het beste aan kan doen. Ik ga je daar wat over vertellen. 

Angst kan ontstaan door het gebruik van xtc.  Dit is namelijk van invloed op de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. Dit zijn een soort boodschap stofjes tussen hersencellen. Voorbeelden van deze stofjes zijn: dopamine, serotonine en adrenaline. Drugsgebruik kan zorgen voor een tijdelijke verstoring in de balans van neurotransmitters waardoor bepaalde klachten, waaronder angst- en paniek, kunnen ontstaan. Dit kan ook in de dagen/week na gebruik gebeuren. 

Je geeft aan een fijne trip te hebben gehad, te hebben gelet op dosering en voldoende rust te hebben genomen voorafgaande aan het gebruik. Het klinkt alsof je je goed hebt voorbereid echter blijft drugs onvoorspelbaar en brengt daarom altijd risico’s met zich mee, hoe voorzicht je ook bent. Drugs is heftig voor je lichaam en geest en daar moet het gewoon van bijkomen. Dit kan soms gepaard gaan met angstige gevoelens. Het kan echter natuurlijk ook dat je angst door iets anders is ontstaan. Je gaf zelf al aan dat het mogelijk wordt veroorzaakt door stress die naar boven is gekomen. Vermoeidheid of erfelijkheid kan ook een oorzaak zijn. Zelfs stoffen als cafeïne kunnen bij sommige mensen een paniekaanval uitlokken. 

Je bent al goed op weg met de angst zoveel mogelijk verminderen: mediteren, ademhalingsoefeningen en het relativeren van piekergedachten. Vooral dat laatste is iets waarvan we weten dat het werkt. Je wilt je hoofd rust geven, niet te druk maken over wat er mogelijk aan de hand is maar erop vertrouwen dat het goed komt. Gepieker zorgt dat je angstcentrum opnieuw geprikkeld wordt. Als ik het goed begrijp is het nu een aantal weken sinds de angst begon. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, maar dit gaat stapje bij beetje en kan soms wel een tijdje duren. Ook dat is heel normaal.

Ga vooral door met de dingen die je nu doet om angst te verminderen. Zorg verder goed voor jezelf: voldoende slapen, gezond eten, gebruik voorlopig geen middelen (ook alcohol, koffie en sigaretten raden we af) en probeer overdag actief te blijven, sporten of wandelen kan je hoofd tot rust brengen. Als je angst voelt opkomen zoek dan afleiding, adem rustig en weet dat het ook weer overgaat. 

Als de klachten blijven aanhouden of verergeren is het handig om contact te zoeken met je huisarts. Die kan je verder helpen. Ook kan je nog een bericht naar ons sturen of een afspraak maken bij het medisch spreekuur partydrugs. 

Groet,

Celeste

14 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG