Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Geachte heer, mevrouw, Laat ik even een korte intrdocutie geven van mijn huidige situatie om een kort beeld te schetsen. Ik heb op mijn 17 een zware bad trip op cannabis gehad waardoor ik dpdr heb gekregen en een angststoornis. Ik zit nu sinds mijn 18e aan de sertraline(ik ben nu 22) wat ook mijn dpdr en angststoornis erg leefbaar heeft gemaakt en grotendeels klachtvrij. Nou ben ik ook jong en wou mij niet uit het veld laten slaan door een stoornis en ook willen experimenteren. Ik heb ongeveer vanaf mijn 19 tot 21 veel speed, cocaine, alcohol, af en toe meegerookt bij een joint en voorde rest af en toe eenmalig een xtc pil, ghb en ketamine maar ik wou absoluut destijds niks meer weten van hallucinerende drugs. Ik voelde me zo goed op een gegeven moment dat ik opeens acuut van een op de andere dag ben gestopt met mijn sertraline gebruik omdat ik dus dacht dat ik wel weer op eigen benen zou kunnen staan. Echter kreeg ik na een half jaar tijd mijn angst en paniek klachten weer terug en ben ik weer begonnen met de sertraline, ik zit nu op 125mg per dag. (Voorheen ook) alleen nu wel als ander persoon. Ik ben nu wel weer meer bewust van mn keuzes en gebruik dus die zijn nu niet heel erg meer divers en extreem. Dan nu mijn hoofdvraag: ik ben sinds 3 kwart jaar erachter gekomen dat ik ketamine een erg leuke drug vind en ben bewust van de risico's (mede dankzij drugsinfoteam) ;-) Dus ik ben wel sterk ketamine gaan gebruiken soms wel 5 of 6 gram per week een korte periode nu om het weekend 2 gram met soms uitschieters van 4 gram per week. Nou ben ik wel erachter gekomen op een dag dat ik eigenlijk last heb van hele lichte visual snow hppd dus, als ik naar een heldere blauwe lucht kijk, of naar een witte muur zie ik dus een hele lichte ruis en witte puntjes heen en weer schieten, de floaters zijn dat volgensmij. Het is zeer minimaal op dit moment en het baart me enige tot geen zorgen omdat ik drdp heb meegemaakt en dit vele malen extremer vond om mee om te gaan. Maar mijn vraag is dus: als ik ketamine blijf gebruiken, is de kans groot dat mijn klachten verergeren? Of permanent worden? Of tinitus erbij kan krijgen? Zou het e.v.t. ook in samenhangckunnen zijn met de sertraline? De combinatie? Of zou de sertraline opzich de boosdoener kunnen zijn? Wat zijn uw adviesen en tips m.b.t. ketamine en alcohol gebruik bij hppd terwijl ik 125mg sertraline slik? Bedankt voor uw reactie alvast! Ik hoop dat ik u duidelijk een beeld heb kunnen geven.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Dank voor je inderdaad duidelijke mail.

Allereerst wat fijn dat je behoorlijk goed uit de DPDR en angst bent gekomen.  Dat abrupte stoppen met sertraline, gaf dat toen geen ontwenningsklachten?

Ketamine staat niet bekend als een sterke HPPD opwekker. Inderdaad zijn dat de hallucinogenen. En ook de uppers en alcohol, zodra je al HPPD hebt. Ik ben wel wat bezorgder over je blaas. Weet je dat er gevaarlijke blaasontstekingen kunnen ontstaan door teveel ketamine? 

De ruis die je ziet en de witte puntjes betreffen hoogstwaarschijnlijk visual snow en het blue field entoptic phenomenon. Normale oogverschijnselen zijn het, die mensen ineens kunnen gaan zien. Het wordt aangeduid met de termen HPPD of visual snow syndrome.

Er zijn teveel factoren om er nu 1 als hoofdoorzaak aan te wijzen. Sertraline, alcohol, angst, slaapgebrek spelen allemaal een rol.

Sertraline houdt het leefbaar voor je, maar lost geen oorzaken van angst op.  Je kan er voorlopig voor kiezen. Je hebt al flink geminderd met het pittige gebruik, dat is mooi. Mocht je er aan toe gaan raken dan wordt afscheid van (veel) alcohol en drugs en toch ook van sertraline een gezonde keuze.  Dan kun je aan (verborgen) angsten gaan werken. Ook de bad trip kan mogelijk nog steeds zijn sporen geven in de vorm van onbewuste angst.

We kunnen dit allemaal op een rij zetten met je op ons spreekuur. Kijk hier verder voor het maken van een eerste belafspraak.

Graag een keer tot ziens!

Succes,

Mvg,

Gerard A

drugsarts 

 

 

 

 

 

22 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG