Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

In maart heb ik voor het eerst ervaren dat ik s nachts wakker schrok en begon te hyperventileren, ik denk zelf dat corona erma te maken had in psychisch opzicht. Nu heb ik en maand geleden xtc (300-400mg) en ketamine gedaan (ong 0.5g). Het was een vrij heftige trip. Wat er na de trip gebeurde schrok ik enorm van. Het voelde als zware hartkloppingen die uit leek te strijken naar de arm en naar de hals. Het voelde alsof mijn hart eruit werd gescheurd. Omdat alles was uitgewerkt kon ik aan niks positiefs meer denken. Ik dat echt dat mij laatste minuten geteld waren. Sinds toen, merk ik dat ik frequent last heb van s nachts wakker schrikken. Vaak is dit kort na het inslapen of juist midden in de nacht. Ik word benauwd wakker, begin te trillen en hyperventileren en ervaar pijn op de borst. Vooral de angstige gevoelens die dan optreden ervaar ik als zeer onprettig. Ik kan er de vinger niet op leggen wat het verergt, maar koffie of alcohol lijken wel een effect te hebben. Ik weet niet goed wat ik moet doen omdat de aanvallen tijdens het slapen lijken op te komen. Wat adviseren jullie?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Je hebt vervelende klachten door een bad trip. Ik ga je eerst even gerust stellen. Er is niet stuk of kapot in jou. Graag geef ik je meer uitleg.

Door xtc gaat je lichaam in een stressmodus. Je hart gaat sneller kloppen, je kan gaan zweten en echt op '100% aan' staan. Maar xtc is ook een tripmiddel. Je waarneming kan veranderen. Dus hartkloppingen kunnen ook veel heftiger voelen, dan in werkelijkheid. Zeker als jij je er zorgen om maakt of ervan schrikt. Door angst gaat je lichaam nog verder in de stressmodus en krijg je nog meer zulke lichamelijke klachten. Dan zit je al snel vast en is het niet gek dat je doodsangst ervaart. Dat is dan een bad trip.

Door een bad trip, kan je later ook last krijgen. Bijvoorbeeld door angst te ervaren, te piekeren of niet echt tot rust te kunnen komen. Als je dan ook nog eens niet zo lekker in je vel zit door de coronatijd, krijg je al snel de klachten die jij hebt. Heel vervelend, maar eigenlijk ook heel logisch. Hyperventilleren, slaapproblemen en pijn op de borst zijn hele duidelijke kenmerken van angst.

Stap één is acceptatie. De situatie is, wat het is. Besef dat je veilig bent en niet in gevaar. Het is een angstreactie vanuit je lichaam. Aan het verleden kan je niets veranderen. De toekomst wel. Stap twee is om je rust te gaan vinden. Probeer je niet zorgen te maken. Ontspannen en afleiding zoeken helpt daarbij. Alcohol, drugs, koffie en roken kunnen juist klachten verergeren. Zoals je al ervaren hebt. Dat kan je beter even helemaal laten. Check voor meer tips op onze pagina over angst. Met deze tips ga je merken dat je klachten al snel wat minder gaan worden. Maar geef jezelf wel even de tijd. Het kan wel even duren voordat het helemaal weg is.

Merk je over een paar weken geen verandering? Heb je over een tijd nog steeds klachten? Neem dan nog even contact met ons op.

Met hartelijke groet,

Dion

19 november 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG