Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben van plan 2cb te gebruiken en twee weken later XTC. Nu lees ik dat 2cb en xtc deels op elkaar lijken maar dat 2cb serotonine imiteert en dus geen invloed heeft op de afgifte en opname van serotonine. Klopt het dan dat de 2cb niet de xtc van twee weken later afzwakt qua intensiteit?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het klopt dat zowel 2C-B als MDMA (=xtc) invloed hebben op het serotoninesysteem. Heel kort gezegd laat MDMA de alle natuurlijke aanwezige serotonine in een keer vrij komen. 2C-B lijkt erg op serotonine, daardoor kan het inhaken op de serotoninereceptoren en zo prikkeloverdracht veranderen.

Dit zijn echter een hele korte beschrijving. In werkelijkheid zijn de werkingsmechanismen veel complexer. We zien dan ook dat verschillende mensen zeer verschillend reageren wanneer xtc en 2C-B vlot na elkaar genomen worden. Het kan zo zijn dat de MDMA minder sterk voelbaar is na 2C-B gebruik. Mogelijk omdat serotoninereceptoren meer teruggetrokken zijn na een overprikkeling van 2C-B. Het kan ook zo zijn dat receptoren juist gevoeliger zijn. Weer bij anderen is er geen enkel verschil merkbaar wanneer 2C-B kort voor MDMA genomen is.

Het is dus mogelijk dat het effect van MDMA na 2C-B verandert, maar dat hoeft niet.

De kans op klachten te ontwikkelen na druggebruik neemt toe wanneer er weinig pauze zit tussen gebruiksmomenten. Door langer pauze te nemen geef je de hersenen tijd om tot rust te komen. Zo kunnen receptoren herstellen en is de kans op een ongewenst effect of klacht na gebruik kleiner.

Sjoerd

30 augustus 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG