Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Yoooo, ik ben 2 weken terug naar een weekendfestival geweest en heb daar uiteraard heel het weekend wat gebruikt, nu ben ik redelijk ervaren ermee maar dit was mijn eerste weekendfestival. Na mijn weekendfestival ben ik dinsdag weer naar werk gegaan en heb ik gevoetbald. S’nachts kon ik opeens helemaal niet slapen en elke keer als ik bijna in slaap viel schrok ik wakker, ook voelde ik mijn hart kloppen. Inmiddels kan ik wel weer goed slapen maar ik heb nog steeds last van een onrustig gevoel af en toe, of dat ik mijn hart voel kloppen, ook al is mijn hartslag normaal als ik mijn hartslagapps moet geloven. Ik heb de dokter ook al gebeld en die zei dat het gewoon te veel stress is, maar ik heb er nog steeds geen goed gevoel bij omdat het maar niet weggaat. Iemand tips? Of iemand die hetzelfde heeft gehad? Verder voetbal en fitness ik nog steeds zonder veel problemen, vooral als ik er niet op let.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik wil je vooral geruststellen. Dit soort klachten komen vaker voor na drugsgebruik en gaan, met rust, vanzelf voorbij.

Simpel uitgelegd: het heeft ermee te maken dat de balans van 'hersenstofjes'  waaronder serotonine, dopamine en nor-adrenaline door drugsgebruik tijdelijk in de war geschopt is. Dit maakt je tijdelijk kwetsbaar voor dit soort klachten. De kans op dit soort klachten is groter als je teveel doseert, combineert of nachten doorhaalt. Verder zijn sommige mensen gewoon gevoeliger. Bijvoorbeeld als je al een beetje angstig op hypochondrisch bent aangelegd. Of als je set al niet goed was, bijvoorbeeld omdat je niet lekker in je vel zit.

De huisarts heeft ook gelijk. De klachten hebben inderdaad veel overeenkomsten met teveel stress, te gespannen en angstig zijn. De manier waarop dit soort klachten zich uiten verschilt van persoon tot persoon. De ene heeft vooral lichamelijk klachten zoals hartkloppingen, zweethandjes en het gevoel dat je ieder moment out kan gaan. Dan ander heeft voornamelijk veel angstige gedachten of slaapproblemen. Hoe het zich uit verschilt dus. Maar de tips zijn hetzelfde. Wat je moet doen is het volgende:

Zoek afleiding van de klachten. Ga er dus niet op focussen dat je je hart voelt kloppen bijvoorbeeld. Ga van het internet af en stop met Googlen naar je klachten. Ga niet piekeren. Stop helemaal met de hartslagapp. Eet gezond. Rust voldoende. Vermijd de komende maanden koffie, energydrink en drugs. Zorg voor rust in je lichaam en geest. Sporten gaat goed ga daar dus gewoon mee door. Sport is uiteindelijk ook ontspanning voor je lichaam.

Lukt het de komende weken niet om verder te komen met je klachten bel dan even gratis naar onze medisch spreekuur.

Succes!

Mvg,

Ronald 

08 oktober 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG