Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste arts van drugsinfoteam, Afgelopen jaar heb ik een gesprek gehad met een cardiologisch verpleegkundige, waarin ik haar vragen stelde over het extra risico vanuit mijn medische geschiedenis bij het gebruik van drugs. Zij gaf aan hier weinig over te weten en verwees me door naar het Trimbos instituut. Ik heb toen online mijn vraag herhaald, met als antwoord dat ook zij niet de kennis hebben om mijn vraag te beantwoorden. Het antwoord hierop luidde: “Ik adviseer je om deze vraag met meer details ook te stellen aan de arts van de Brijder. Deze weet heel veel van drugs. Je kunt je vraag posten op druginfoteam.nl.” Ik zal proberen om hier de belangrijkste onderdelen van mijn medische achtergrond te vermelden: Als baby heb ik een open hart operatie gehad (open ductus Botalli, ASD, VSD). Ik heb tot mijn 17e jaar hartmedicijnen genomen om de groei van het hart te reguleren (volgensmij vooral enalapril). Ik heb overigens nooit klachten gehad van mijn hartconditie. Verder heb ik een aantal allergieën (vooral noten en pindas) waarvoor ik een EpiPen bij me heb, maar geen medicijnen regulier gebruik. Als laatste heb ik astma, waar ik eigenlijk weinig last van heb, maar in combinatie met mijn allergieën vindt de longarts het verstandig om dat extra te reguleren. Ik neem nu tweemaal daags een ontstekingsremmer genaamd DuoResp Spiromax (werkzame stoffen: formoterol, budesonide), maar het kan zijn dat ik binnenkort een andere ontstekingsremmer krijg. Deze DuoResp Spiromax is op het moment het enige medicijn wat ik dus regulier gebruik. Mentaal heb ik gelukkig nog nooit echt ergens last van gehad. Het afgelopen 1,5 jaar ben ik eigenlijk begonnen met het experimenteren met drugs. Ik heb een aantal keer wiet gerookt en in edible vorm ingenomen (in totaal maximaal 5 keer), waarbij ik eigenlijk weinig effect voelde. Het effect dat ik voelde was gelukkig alleen maar positief. Verder heb ik nu vier maal geëxperimenteerd met truffels (psilocybine), waarbij de ervaringen allemaal nog veel positiever waren. Ik drink geen alcohol en ik heb behalve die twee keer wiet verder nooit gerookt. Ik ben eigenlijk vooral geïnteresseerd in het gebruik van psycho actieve drugs, zoals dus truffels, LSD en misschien ooit DMT. Daarnaast ben ik ook wel nieuwsgierig naar stimulerende middelen zoals XTC. Mijn vraag is dus eigenlijk als volgt: Welk extra risico loop ik bij wiet, psycho-actieve drugs (psilocybine, LSD, DMT) en stimulerende middelen (XTC, cocaïne), vanwege mijn medische geschiedenis rondom het hart, astma en allergieën? Ik wil u in het algemeen bedanken voor het bijdrage aan dit belangrijke infopunt en ik wil u bij voorbaat bedanken voor uw antwoord. Met vriendelijke groeten, [naam verwijderd]

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het medicijn Duoresp spiromax: (formoterol/ budesonide) kan bijwerkingen hebben. Heesheid, geïrriteerde keel, hoesten. Schimmel in de mond, longontsteking, hoofdpijn, tremor en hartkloppingen.

Het lijkt dat jij ze niet hebt, maar let er op, want vooral xtc en cocaïne kunnen die laatste up-effecten versterken. Er is door de combinatie een verhoogd risico op dubbele stimulering, wat de bloeddruk te hoog zou kunnen maken en hartritmestoornissen zou kunnen veroorzaken. Dus zijn de twee niet bij voorbaat een goede combinatie maar kan het ook goed gaan. Als de doseringen laag zijn. Cocaïne is doorgaans het slechtst voor het hart.  Vooral bij herhaald gebruik. De tripmiddelen die je noemt geven zelden problemen voor het hart, alleen een lichte toename van de hartslagfrequentie.

Onderliggende- of aanwezige angst, of trillen als bijwerking, kunnen vergroot worden door gebruik van de psychedelica. Lees alles over drugs set en setting op de site.

Astma kan zowel opgewekt als gedempt worden. Dat is de ervaring die een gebruiker met astma zelf opdoet. Want een astma trigger kan ook stress zijn, hetgeen stimulerende drugs nabootsen. Formoterol is feitelijk ook een upper die de luchtwegen openzet. Dat kunnen xtc en speed dus ook doen. Maar de dubbele stimulatie wil je vermijden. 

Uppers verlagen tijdelijk de afweer. In theorie kan dat op allergische reacties een remmende invloed hebben.  

Je bent jong en wekt de indruk flink aan het experimenteren te zijn gegaan. Neem genoeg pauzetijd tussen gebruiksmomenten om jezef niet te overbelasten. Helemaal te herstellen.  Deel je ervaringen met een betrouwbaar iemand en mail ook ons gerust nog eens.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts

 

 

08 maart 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG