Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb een feestje op 31 december (oudjaarsavond - nieuwjaarsdag) en ben van plan om XTC te gebruiken. Dit staat zo goed als vast. Nu heb ik 18 november ook een feestje waar mijn vrienden waarschijnlijk 3-MMC gaan gebruiken en ik sta er wel voor open om het dan ook (voor het eerst) die drug te gebruiken. Aangezien het wordt aangeraden om drie maanden te wachten tussen elke XTC-sessie, vraag ik me af of dit ook geldt met andere drugs, in dit geval 3-MMC.Is het "oké" om 3-MMC 18 november te gebruiken en XTC 31 december?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

We adviseren inderdaad altijd om een pauze van twee a drie maanden tussen gebruik te houden. Dit advies is bedacht omdat je hiermee zo veel mogelijk de risico's van het gebruik van middelen kan beperken. Ik kan helaas geen goedkeuring aan jou geven of iets oké is om te doen. Die keuze ligt altijd bij jezelf. Wanneer je ervoor kiest om vaker dan eens per drie maanden te gebruiken, dan kies je er ook voor om meer risico's te lopen. 

De kans dat beide trips goed gaan is aanwezig. Toch hebben de middelen die je noemt invloed op elkaar. Beide middelen hebben invloed op de stoffenhuishouding in de hersenen en dan met name op serotonine. Zo weten we van xtc dat het serotoninepeil in de hersenen na het gebruik van xtc laag tot bijna op is. Dat duurt ongeveer zes tot acht weken voordat dat weer hersteld is. Van 3-mmc weten we eigenlijk nog maar weinig. Je bent met dit soort drugs in feite je eigen proefkonijn, wat het ook tricky maakt. We weten niet wat voor effecten deze drug heeft op de lange termijn, maar we weten ook niet of er een interactie is als je grofweg anderhalve maand tussen het gebruik van die beide middelen houdt. Dat kan ik je helaas niet vertellen. Wel weten we van 3-mmc en xtc dat zij op dezelfde serotoninereceptor in de hersenen effect hebben. Er zijn een aantal verschillende van deze receptoren in de hersenen en in het lichaam, maar beide drugs hebben o.a. effect op de 5-HT2A receptor. Die is verantwoordelijk voor serotonine afgifte en opname. Simpel gezegd: dat is het stofje waarvan jij de wereld gaat liefhebben. Door het gebruik van 3-mmc kan het zijn dat je die receptor wat overbelast en dat je in de xtc trip die daarop volgt minder effect hebt. Hoeveel tijd de hersenen nodig hebben om daarvan te herstellen, weten we niet. Wel horen we meer mensen die eerst 3-mmc hebben gebruikt en redelijk kort daarna xtc gaan gebruiken, maar weinig effect ervaren van de xtc. 

Daarbij hebben we het nog niet gehad over de dip die na 3-mmc kan komen. De depressieve klachten, down voelen etc. En daar bovenop vaak ook een nacht doorhalen, lichamelijk veel bewegen door het dansen enz. Dat bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat je wel even moet herstellen van zo een trip. Het kan zijn dat je anderhalve maand daar nog wat van merkt in je lichaam en stemming. Dit noemen wij de set, wat wilt zeggen: hoe jij je geestelijk en fysiek voelt. Dat opgeteld met de setting zorgt voor hoe jij een drug ervaart. Daar hebben wij een pagina over geschreven, met wat tips.

Uiteindelijk ben je zelf degene die bepaald natuurlijk. Om zo goed mogelijk van beide trips te kunnen genieten en de risico's zoveel mogelijk te beperken is voldoende pauze ons advies. 

Informatieve groet,

Calvin 

 

11 november 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG