Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

hoi, ik vraag mij af hoe de relatie tussen cannabis en metformine ligt als je metformine gebruikt voor gewichtstoename door SSRI? 1500mg metformine 4 jointjes per dag, 1 gram

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Hartelijk dank voor je vraag. Cannabis heeft wisselende werking op je eetlust. Soms wordt er beweerd dat het helpt om af te vallen, maar of je van blowen afvalt is niet duidelijk en verschilt waarschijnlijk per persoon. Cannabis heeft vaak een stimulerend effect op de eetlust. Als je blowt kun je een ‘vreetkick’ krijgen. Er zijn dus redenen om van cannabis het tegendeel te verwachten. Cannabis wordt zelfs weleens gebruikt om de eetlust te stimuleren, bijvoorbeeld bij patiënten met kanker.

Metformine, een bloedsuiker verlagend middel, wordt soms ingezet om gewichtstoename door een SSRI te beperken. Het kan zijn dat dit effect afneemt door erbij te blowen. Over het algemeen is bewegen en gezonde voeding de beste behandeling om af te vallen. Cannabis kan ervoor zorgen dat je minder energie voelt om te gaan bewegen en daarnaast dus meer trek krijgt in zoet eten.

Verder kan metformine bijwerkingen hebben:

maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Ook wel hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid. Smaakstoornissen (metaalsmaak). Afname van of tekort aan vitamine B12. Dus hou dat ook even in de gaten.

Daarnaast is het bekend dat het gebruik van cannabis angsten, gevoelens van depressie of andere emotionele stoornissen op de langere termijn kunnen versterken. Je vertelt dat je vier jointjes per dag gebruikt en dit kan daarom wel de klachten waarvoor je een SSRI neemt doen toenemen. Mijn advies is om je gebruik van cannabis te bespreken met je behandelaar en samen op zoek te gaan naar hoe je deze cirkel zou kunnen doorbreken.

Check ook nog even onze eerdere antwoorden over cannabis en SSRI , en dan vul je de naam in van het antidepressivum bij Lees Een Antwoord.

Hartelijke groet,

Karin W, huisarts Drugsinfoteam

20 november 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG