Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik gebruik zeer zelden coke, maar wanneer ik het doe is het vaak wel 15u feesten en dan de dag doortrekken naar de avond erop. fysiek vermoeiend, maar wel te doen. Mijn vraag is, waarom wordt ik na ongeveer een 10tal uurtjes moe? Zelfs bij een nieuwe lijn. De Dopamine rush is er wel, maar bij iedereen die ik ken en ook elke website zegt dat je hoort te 'uppen'.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Je geeft aan dat je zeer zelden cocaïne gebruikt en wanneer je het gebruikt dan feest je zo een 15 uur achter elkaar door. Na een uur of 10 begin je de vermoeidheid te ervaren en geef je aan dat je geen oppeppend effect meer voelt van de cocaïne. Daar is in principe niets geks aan! Ik ga je proberen uit te leggen hoe dat kan. 

Ja, het klopt dat middelen als cocaïne een oppeppend effect hebben en dat deze middelen je dan ook veel meer energie geven. Maar dit heeft ook een grens! Je hebt in jouw hersenen allerlei receptoren voor neurotransmitters die de stoffenhuishouding in je hersenen bepalen. Als je in gevaar bent zul je een shot adrenaline krijgen en kom je daardoor in actie; ook hebben hormonen (met name cortisol) hier invloed op maar dat is even een zijspoor. Terug naar de receptoren. Na hoge doseringen van cocaïne geef je continu een enorm shot aan dopamine en dat geeft die rush waardoor mensen ook vaak graag bij gaan gebruiken. Op een gegeven moment gaan jouw hersenen denken, genoeg is genoeg. Dan krijg je nog wel die korstondige rush en kick van het cocaïne gebruiken, maar daarna val je eigenlijk ook vrij direct in een crash. Dat houdt in dat je receptoren minder reageren en je dus weinig effect ervaart van de oppeppende/belonende werking.

Naast deze oorzaak krijg je na 10 uur achter elkaar gebruiken ook gewoon te maken met vermoeidheid en een lichaam dat op een gegeven moment ook 'nee' zegt. Hoe dat werkt wordt ook uitgelegd in drug, set en setting. Met name de set is nu de moeite waard om uit te leggen, omdat dat inhoudt hoe jij je voelt als je gebruikt. Aan het begin van zo een lange zit ervaar je waarschijnlijk energie, euforie en zin om even los te gaan. Dat energiepijl vermindert ook gaandeweg de avond. Als jij op een gegeven moment vermoeidheid ervaart dan gaat drugs je daar ook niet meer uit halen. Dat is eigenlijk een signaal dat je lichaam zegt; het is nu wel even mooi geweest. Daarbij kickt de vermoeidheid ook in wat betreft een nacht niet slapen. Ons advies zou dan ook zijn: luister tijdens zo een trip goed naar je eigen lichaam en trek eigenlijk aan de handrem als jij je zo voelt na een lange trip. Doseer mogelijk wat lager en maak de keuze bijvoorbeeld om na 10 uur lekker naar huis te gaan. Want, wat levert die 5 uur langer zitten je eigenlijk op? 

Vriendelijke groet,

Calvin

02 februari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG