Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo meneer/mevrouw, Ik heb dus een tijdje geleden speed gekocht. Dat was eerst heel nat maar ik ging diezelfde dag naar een festival en heb ik het dus niet laten drogen. Op het festival ging ik naar de wc voor mijn eerste sleutelpuntje maar het poeder zat op de grens van doorweekt zijn. Toen heb ik een papiertje gepakt en ben ik denk ik 5 minuten bezig geweest om het uit te smeren voor het op te snuiven. Een vriendin van me zei dat dit niet oke was en dat het een week moest drogen. Nou is mijn vraag, is het schadelijk wat ik heb gedaan(afgezien van de speed zelf)? En welke schade zou ik dan potentieel op kunnen lopen bij natte speed? Ik heb hier namelijk weinig info over kunnen vinden en ik snap ook dat niet elke oplosmiddel hetzelfde is maar is het dus heel schadelijk of valt het allemaal wel mee?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bij natte speed zit nog methanol of aceton in de speed verwerkt. Dit zit er nog in vanuit het productieproces, of omdat een dealer het opnieuw nat heeft gemaakt om het 'verser' wilde laten lijken. Zowel aceton als methanol zijn vluchtige stoffen. Door de natte speed open op kamertemperatuur te laten liggen vervliegen de ze. De poederige droge speed die dan overblijft is vrij van aceton of methanol. Wanneer je de natte speed een uur op een radiator legt en af en toe omschept, zou het al goed droog moeten zijn. Dat is minder dan de zeven dagen die je vriendin aangeeft dus.

Je beschrijft dat de speed die je had "op de grens van doorweekt" zat. Je hebt dit vijf minuten omgeschept en toen gesnoven. Ik kan me niet voorstellen dat je speed dan al echt droog was. Er zullen dus nog steeds stoffen als aceton of methanol hebben gezeten.

De extra risico's die gebruik van natte speed met zich mee brengen zijn tweeledig. Ten eerste zijn stoffen als aceton en methanol geen stoffen die je in je lichaam wilt hebben. Methanol wordt bijvoorbeeld wel eens aan schoonmaakalcohol toegevoegd om het ondrinkbaar te maken. Aceton is beter bekend als nagellak remover. Het kan de huis behoorlijk irriteren, zeker in de neus waar de huid gevoeliger is. 

Het tweede verhoogde risico zit hem in hoe de natte speed aanvoelt. Doordat natte speed plakkeriger is, blijft het langer op het neusschot plakken. Hierdoor doet ook de speed zelf meer schade aan het neusschot.

Ik hoop dat je hier de antwoorden vindt waar je naar zocht.

Sjoerd

09 februari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG