Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, kan iemand die dagelijks Sipralexa 10mg neemt, ook aan een truffelceremonie deelnemen? Of is Sipralexa een contra-indicatie? Alvast dank voor uw reactie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Sipralexa is de belgische naam voor Escitalopram en dit is een SSRI (antidepressivum). Het wordt voorgeschreven bij depressie en angststoornissen.

Psilocybine heeft een licht stimulerend en bewustzijnsveranderend effect op het centrale zenuwstelsel. Als er angstklachten zijn kunnen die verergeren tijdens een trip en een bad trip veroorzaken. Tegelijkertijd kan het ook therapeutisch werken. Dat wordt nog onderzocht. Daarom is de set en de setting zo belangrijk. Indien diegen zich goed en vrolijk voelt en veilig dan kan het goed gaan. Echter bij angstige of sombere gevoelens, dan dan kunnen deze klachten dus verergeren.  

Interacties (=wisselwerkingen) zijn mogelijk, omdat psilocybine op een receptor voor serotonine werkt en de SSRI de hoeveelheid serotonine verhoogt.  We kennen meldingen van gebruikers van beide middelen dat er een hogere dosis van het hallucinogeen nodig is, dus het SSRI blokkeert mogelijk een beetje het effect. Gevaarlijk is het als je dan doorschiet en te hoog gaat doseren met een bad-trip tot gevolg. 

Dus, het kàn samen, mits de doseringen laag zijn en je set en setting kloppen. Als diegene gestopt is met de SSRI moeten de ontwenningsverschijnselen eerst voorbij zijn. Want die maken de set weer onrustig of angstig. Dus een dagje van tevoren stoppen is geen goed idee, mocht diegene dat hebben overwogen.

Vriendelijke groet,

Karin W, huisarts

12 maart 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG