Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemorgen/middag, Ik maak mij een beetje zorgen over een goede vriend van mij. Hij is nu 63 jaar oud en ik ken hem al zo'n 40 jaar. Hij is al zijn hele leven een zg. 'verantwoorde (party)drug gebruiker'. Dwz: hij drinkt geen alcohol, rookt geen tabak en gebruikt vrijwel alleen softdrugs (cannabis) en soms (1-2 keer per jaar) XTC of MDMA op thuisfeestjes met vrienden. Binnenkort is er weer zo'n feestje gepland. Hij heeft sinds kort een vergrote prostaat en slikt daar alfablokkers voor: capsules met een combinatie van Dutasteride en Tamsulosine-hydrochloride 0,5 mg/0,4 mg" (1x per dag 1 capsule). Hij zegt dat dit volgens hem wel gecombineerd kan worden met (een halve tablet) XTC of (een kleine hoeveelheid) MDMA. Ik heb mijn zorgen daarover geuit, waarop hij reageerde: "Dan stop ik wel een dag tevoren even met die medicijnen". Hij is nogal eigenwijs en ik ben bang dat hij die avond toch XTC of MDMA gaat gebruiken, tenzij ik hem kan overtuigen dat dit echt een levensgevaarlijke combinatie is. Ik heb daar zelf geen verstand van en kon er niets over vinden op internet. Ik zou het enorm waarderen als u mij meer (onderbouwde) informatie kunt geven mbt de (on)veiligheid van deze combinatie en of tijdelijk onderbreken van die kuur een acceptabele oplossing zou zijn. Alvast hartelijk dank voor de moeite!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat u zich verdiept in de combinaties voor de veiligheid van uw vriend. De medicatie die hij gebruikt wordt verwerkt in de lever, evenals XTC. Het kan daarom zijn dat als je beide middelen combineert dat de dosering van beide middelen hoger wordt en de effecten veel heftiger zijn. Dutasteride blijft heel lang in het lichaam (na vijf weken nog steeds 50% aanwezig), even onderbreken heeft dus niet veel zin. Tamsulosine blijft wel drie dagen in het lichaam, dus daarbij helpt één dag stoppen ook niet.

Verder kunnen bijwerkingen van medicijnen en XTC overlappen, met name duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en maag- darmklachten kunnen ook door XTC ontstaan en zijn bekende bijwerkingen van de medicijnen. Mocht je vriend dus last hebben van bijwerkingen, dan kunnen deze verergerd worden.

Kortom, wij ontraden inderdaad drugsgebruik samen met medicijnen. Mocht hij toch XTC willen gaan gebruiken dan zou mijn advies zijn om zo laag mogelijk te doseren. Dan is de pil of MDMA getest en is de totale dosis niet hoger dan 1 milligram per kg lichaamsgewicht.

En mijn advies is om eventueel de medicatie Tamsulosine minimaal drie dagen tevoren te stoppen. Stoppen van Dutasteride heeft alleen zin als je dit zes tot acht weken van tevoren stopt, met als risico een verstopping (retentie) van de blaas.

Los van de medicatie, nemen cardiale risico's van XTC wel toe met de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op een hartkwaal en XTC verhoogt de bloeddruk en de hartslag. Voorzichtigheid wat betreft de dosering wordt dan des te belangrijker. 

Hopelijk helpt dit je verder,

Groet Karin W, huisarts

28 mei 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG