Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb afgelopen zaterdag truffels gedaan, maar ik had een badtrip en nu krijg ik het niet uit me hoofd dat ik misschien wel symptomen zoals derealisatie heb want toen ik triptte voelde ik me heel doelloos etc. ik zou graag hulp willen want ik maak me zorgen dat ik straks gek word ofzo ik denk nu ook veel na over alles Maar zou het ook kunnen zijn dat ik me alles in beeld dat ik mezelf druk maak om niks omdat ik toen ik de dag na truffels me zwaar kut voeldde en alles voelde nep aan

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat jij hier mee te maken hebt. Graag wil ik je eerst vertellen dat er geen reden is tot zorgen. Dit is een normale reactie van je lichaam na een heftige angstige ervaring. Er is niets kapot of stuk in jou door het gebruik. Graag leg ik uit hoe dat zit.

Wanneer mensen truffels, cannabis of andere drugs gebruiken, kan het lichaam (soms ook zonder reden) in een vecht-of-vlucht modus komen te staan. Dit gebeurt ook wanneer je iets levensbedreigend meemaakt. Een bad trip kun je vergelijken met een levensbedreigende en angstige situatie. Je lichaam denkt op de één of andere manier dat je in levensgevaar bent.

Je lichaam staat nu nog steeds in de vecht-of-vlucht modus. Het angstcentrum in de hersenen is overgevoelig. Dit geeft heel veel klachten. Piekeren, slapeloosheid, angstgevoelens, stress, wazig zien, duizeligheid, derealisatie etc. Dit wordt niet door de drugs zelf veroorzaakt, die zijn namelijk al uit je bloed. Biologisch gezien zijn deze klachten een natuurlijk beschermingsmechanisme om jezelf te beschermen van heftige traumatische ervaringen en om sneller en beter te kunnen vechten of vluchten. Klinkt het al een beetje logisch?

Van deze klachten zal je zeker weer afkomen!!

Wat kan helpen? Lees allereerst onze tips over omgaan met angst na drugs. Ga in ieder geval niet verder Googlen naar je klachten, dan zie je allemaal doemscenario's die helemaal niet aan de orde zijn. Verder moet je aan je lichaam laten zien dat er geen reden is tot angst, of deze paniektoestand. Dit doe je door te ontspannen, gezond te eten, genoeg te slapen en vooral geen alcohol, drugs, koffie of nicotine te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor fysieke stress en dat houdt de klachten in stand. Ontspannen kan even een zoektocht zijn. Wat bijvoorbeeld kan helpen is een groot stuk buiten wandelen, ontspanningsoefeningen doen of sporten. Ga vooral niet piekeren en zoek dis afleiding. Soms kan het wel helpen om er af en toe eens met iemand over te praten omdat dat oplucht.

Al met al, hoef jij je dus geen zorgen te maken. Dit komt vaker voor en gaat weer over. Houd er wel rekening mee dat wanneer je in de toekomst weer drugs gaat gebruiken, de klachten weer terug kunnen komen. Zelfs wanneer je maandenlang klachtenvrij bent. Wacht dus in ieder geval met gebruik tot je echt langere tijd geen klachten hebt gehad.

Heb je verder nog vragen? Laat het gerust weten. Blijf je klachten houden of wordt het niet minder? Neem gerust even contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Ronald

07 januari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG