Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo ik ben 16 jaar oud en heb een tijd geleden een hoop xtc gebruikt (in sommige van deze pillen etc zat ook speed wat ik niet wist). Dit was een periode van 4 maanden gebruik en ik ben gestopt vanaf eind Januari doordat ik de slechte gevolgen van xtc duidelijk merkte. Ik heb sindsdien dan ook niets van drugs gebruik (op een paar keer alcohol, wiet, truffels en kratom na wat ik dacht dat niet erg was) en ik heb voor de rest zo gezond mogelijk geprobeerd te leven zodat ik van mijn domme, overmatige xtc gebruik zou kunnen herstellen (ik wist niet dat het zulke vele slechte gevolgen zou hebben, ik was er echt onvoldoende over geïnformeerd) ik ben ook niet van plan nog dit soort drugs te gebruiken en ik wil anderen door mijn ervaringen te delen etc. helpen dit soort dingen niet te doen en te vertellen wat wel goed en slim is. Het is nu inmiddels 4 maanden verder maar nog steeds merk ik weinig herstel. Zo heb ik moeite met mijn ademhaling, dit is ook erg apart en bij kleine vormen van beweging klopt mijn hart al super snel en heftig, mijn handen trillen een beetje als ik ze stil houd en na sporten trilt het midden in mijn borst heftig kan ik zien. ook ben ik lelijker geworden, als ik mijn gezicht ontspan hangen mij ogen/oogleden heel laag en raar en herken ik mijzelf amper. Mijn groei is ook niet doorgegaan sinds sinds ik begon met het gebruik van xtc. Ik heb ook moeite met slapen/in slaap komen door mijn ademhaling, het lijkt alsof ik het echt zelf moet doen, dus dat het niet meer vanzelf gaat, het ademhalen is totaal geen "hyperventilatie" wat ik weleens heb gehoord want het is nu al zo lang en ik ben gewoon kalm, en als relax heb k er nog steeds moeite mee. Soms denk ik dat ik ga overlijden. Ook zijn mijn hersenen niet hersteld merk ik aan mijn communicatie, reactievermogen envanalles. Ik ben niet naar de dokter, ziekenhuis of huisarts geweest om te kijken of er iets ernstigs is en of ik kan herstellen want deze zetten alles in systeem, ik weet dat als ik niet wil dat mijn ouders het weten dat deze zwijgplicht hebben, maar alsnog staat het er dan in en dit kan altijd gezien worden. Ik heb wel echt hulp nodig want ik herstel niet en het gaat niet goed met me. Ik ben totaal geen persoon die zich overal druk om maakt, maar ik merk gewoon dat ik niet herstel en ik leven slecht leid. Ik hoop dat iemand mij kan helpen zodat ik later ook veel mensen zal kunnen helpen.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Goed dat je even contact hebt gezocht. Ik ga je eerst even geruststellen. Je hebt vervelende klachten, maar dit komt niet bij het xtc gebruik zelf vandaan. Je bent niet in gevaar en je zal hier niet aan overlijden. Je hebt wel hele vervelende klachten, hoe dat komt, ga ik je uitleggen.

De klachten die je omschrijft, trillen, moeite met slapen, druk op je borst, snel hoge ademhaling en hartslag zijn geen consequenties van het xtc gebruik. Dit zijn kenmerken van een angstreactie. Dat is goed nieuws, wanneer deze angstreactie in je lijf uit gaat, zullen je klachten ook minder worden.

Het komt wel vaker voor dat mensen door het gebruik van drugs, in een stressmodus komen. Je lichaam denkt nog steeds in gevaar te zijn. Die stressmodus is normaal, dat gaat bijvoorbeeld ook aan wanneer je op straat een gorilla tegen komt. Dan moet je goed kunnen vechten of vluchten. Maar als je weer veilig bent, gaat de stressmodus uit. Wanneer je xtc gebruikt, gaat je lichaam ook in die stressmodus. Meestal na gebruik, gaat die modus weer uit. Maar soms blijft deze aan staan, bijvoorbeeld bij jou.

Je lichaam denkt dan nog steeds in gevaar te zijn. Jij krijgt lichamelijke of psychische klachten en denkt: 'oh  nee, ik heb toch teveel gebruikt, nu is er iets stuk'. Dan geef je bevestiging aan je lijf: je bent nog steeds in gevaar. Dus blijft die stressmodus aan staan.

Door angst en die stressmodus krijg je dus vervelende klachten. Die stressmodus is heel vermoeiend. Slaap je dan ook nog eens slecht, dan raak je al snel uitgeput. Maar de klachten blijven of worden dan zelfs erger. Je Kortom, je zit dan al heel snel vast.

Gelukkig kan je ook weer uit deze cirkel van angst en de stressmodus komen. Maar dat kost wel tijd. De eerste stap is accepteren wat nu is. Geloof er in dat je veilig bent en dat er niets stuk of kapot is in jou. Ga vooral niet op internet zoeken en doemverhalen lezen, dat is voor jou helemaal niet aan de orde. Probeer afleiding te zoeken en te ontspannen. Zorg voor een vast dag/nacht ritme, gebruik geen drugs, alcohol en vermijd nicotine en koffie. Dus ook geen wiet, hasj, truffels en kratom.

Vanaf je zestiende kan je naar de huisarts of een andere hulpverlening zonder dat zij meteen alles aan je ouders vertellen. Dat doen zij alleen als zij denken dat je in groot gevaar bent. Dat ben je niet. De huisarts kan jou doorverwijzen voor behandeling voor dit soort angstgerelateerde klachten. Voorbeelden van behandelingen die mogelijk ook jou kunnen helpen zijn ademhalingstherapie en haptonomie. Jij schrijft trouwens dat dit totaal geen hyperventilatie is, maar hoe jij je verhaal opschrijft lijkt dit wat mij betreft wel heel erg op chronische hyperventilatie. De huisarts kan jou dus goed helpen de diagnose te stellen en door te verwijzen. Chronische hyperventilatie is wat anders dan acute aanvalsgewijze hyperventilatie.

Wat je ook kan doen, is een telefonisch afspraak maken met mijn collega. Zij is gespecialiseerd in de klachten die je hebt. Dat kost niets en zij zal niet zomaar je ouders inlichten. Check even onze pagina: spreekuur voor meer info en hoe je een afspraak kan maken.

Kom je er niet uit? Heb je nog vragen? Neem gerust even contact op weer.

Met hartelijke groet,

Dion en Ronald

20 mei 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG