Drugs en coronavaccinatie

De invloed van alcohol en drugs op de werking van het coronavaccin is nog onbekend. Hier is namelijk nog onvoldoende onderzoek naar gedaan. Vanuit de praktijk is hier ook nog veel onduidelijkheid over. Op deze pagina vind je de informatie die op dit moment wel bekend is. Kies je ervoor om vlak voor of na je vaccinatie drugs te gebruiken? Deel dan je ervaringen met ons.

 

Immuunsysteem

Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Dit systeem is ontzettend sterk, maar ook heel complex. Het bevindt zich door je hele lichaam, onder andere in je huid, darmen, bloed en luchtwegen. Ieder onderdeel van het immuunsysteem heeft zijn eigen taak.

Het gebruik van alcohol en drugs heeft in algemene zin een negatieve invloed op je immuunsysteem. In hoeverre het immuunsysteem negatief beïnvloed wordt door gebruik van alcohol en drugs, is van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van welke drug je neemt, hoe vaak je neemt en hoe hoog de dosis is. Ook andere individuele factoren spelen een rol. Gebruik je medicijnen? Hoe is het verder met je gezondheid? Er is theoretisch een mogelijkheid dat je immuunsysteem minder goed bescherming kan opbouwen tegen het coronavirus. Bovendien is de kans op vervelende bijwerkingen groter. Denk dan bijvoorbeeld aan koorts. 

 

Hoe zit het met trombose als bijwerking van het vaccin? 

De kans op trombose als bijwerking van het coronavaccin is enorm klein. Als je aanleg hebt voor het ontwikkelen van trombose, zorgt het gebruik van drugs die de bloeddruk verhogen (zoals xtc, speed en coke) voor een verhoogd risico op problemen met hart en bloedvaten en daarmee ook trombose.

 

Ik heb in de dagen vóór het vaccin drugs gebruikt. Kan ik drugs gebruiken?

Zoals eerder geschreven heeft drugsgebruik invloed op het immuunsysteem. Er is een mogelijkheid dat je lichaam na het vaccin minder goed immuniteit opbouwt. 
Ook is het risico op vervelende bijwerkingen van het vaccin mogelijk groter. Van sommige drugs kun je een kater of dip krijgen. Je voelt je bijvoorbeeld vermoeid, ziek, misselijk, somber of angstig. Al deze bijwerkingen kunnen bij elkaar op gaan tellen waardoor je je dus even extra slecht voelt.
Tot slot vinden veel mensen het krijgen van een injectie spannend of eng. Dit gevoel kan tijdens de dip na drugsgebruik versterkt worden. 

 

Ik heb vandaag een vaccinatie gehad en wil daarna gebruiken. Kan dat? 

Ook gebruiken vlak na de vaccinatie kan mogelijk een negatieve invloed hebben op hoe je lichaam reageert op de ‘infectie’. Dus ook de mate waarin je beschermt bent als je het coronavirus zou krijgen. Verder kunnen de bijwerkingen van het vaccin, de risico’s van drugs vergroten. Check dus altijd goed van welke bijwerkingen je last hebt in de drie dagen na het vaccin. Heb je last van bijwerkingen? Dan kan je beter niet gebruiken. Zeker wanneer je last hebt van koorts en je bent van plan om uppers zoals xtc en speed te gebruiken. Dan heb je een grotere kans op een oververhitting, wat levensbedreigend kan zijn. Hou verder ook rekening dat je een grotere kans hebt op een bad trip. Oftewel, je angstig wordt of in paniek raakt.

 

Ik kies er toch voor om drugs vlak voor- of na mijn vaccinatie te gebruiken:

-    Laat je drugs testen! 
-    Koel regelmatig af
-    Hou de dosering zo laag mogelijk
-    Combineer niet met andere drugs of alcohol

 

Extra informatie per drug:

-    Cocaïne is vaak versneden met Levamisol, een ontwormingsmiddel. Levamisol heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem. Laat je coke testen!
-    Regelmatig GHB gebruik heeft een negatieve invloed op bepaalde delen van je immuunsysteem en kan er in theorie voor zorgen dat het vaccin minder effectief is.
-    Xtc (MDMA), speed, 4-MMC, 3-MMC en andere uppers kunnen voor oververhitting zorgen, dat gaat niet goed samen met koorts als bijwerking van het vaccin. Je raakt sneller oververhit.