XTC en antidepressiva

Coronavirus en drugsgebruik

Drugstesten

Watervergiftiging

XTC en antidepressiva

Antidepressiva worden meestal voorgeschreven tegen psychische klachten. Bijvoorbeeld: depressie, angst en paniek. XTC kan dit soort klachten verergeren én veroorzaken. Als je deze klachten hebt en XTC gebruikt, sta je dus je herstel in de weg. Wij raden gebruik van XTC af. Daarmee bedoelen wij zowel XTC-pillen als MDMA-poeder en -kristal.

Even stoppen met antidepressiva is geen goed idee. Je kan nare ontwenningsverschijnselen krijgen. Als je met een antidepressivum stopt, moet dat namelijk heel erg langzaam afgebouwd worden.

Daarnaast is er een wisselwerking tussen antidepressiva en XTC. Ook daarom raden wij het combineren van XTC en antidepressiva af.

Soorten antidepressiva

Er zijn verschillende soorten antidepressiva:

  • MAO-remmers
  • Tricylische antidepressiva
  • SSRI's, bijvoorbeeld citalopram (Cipramil), escitalopram (Lexapro), paroxetine (Seroxat) en fluoxetine (Prozac)

Wisselwerking XTC en antidepressiva

1. De combinatie XTC en antidepressiva geeft regelmatig klachten:

  • spierstijfheid
  • nystagmus (snelle oogbewegingen)
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • zweten
  • rillen of spiersamentrekkingen.

2. SSRI's kunnen de MDMA-spiegel een beetje laten stijgen. De één doet dit meer dan de ander. Ze vergroten op deze manier ook het risico op serotoninesyndroom.

3. MAO-remmers in combinatie met XTC (MDMA) geven een veel grotere kans op het levensgevaarlijke serotoninesyndroom met o.a. verwardheid, oververhitting en epilepsie. Dit is absoluut gevaarlijk om te combineren.

4. Antidepressiva kunnen het effect van MDMA soms juist blokkeren. Hierdoor ervaar je minder effect. Misschien ben je dan geneigd meer en meer XTC te gaan nemen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties.

5. Ook het zoutgehalte (natrium) kan soms dalen door beide middelen. Te veel water drinken wordt dan extra gevaarlijk. Je loopt risico op een watervergiftiging.

6. Het effect dat je zoekt van de antidepressiva kan verminderen door de schadelijke effecten van XTC op de hersencellen. Je klachten kunnen verergeren door XTC-gebruik. Dit terwijl de reden van het slikken van antidepressiva juist het verminderen van klachten is.

Dus liever niet combineren. Als je het toch doet: zo min mogelijk en zo weinig mogelijk.

Terug naar Veelgestelde vragen.

XTC en antibiotica

Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?

Soorten amfetamine

XTC en narcose

Drugs en Roaccutane

XTC en misselijkheid

Serotoninesyndroom

Base of zoutvorm in drugstest uitslagen

Is 4-FA of 4fmp XTC-light?

Ben ik gedrogeerd?

Drugs en coronavaccinatie