Paddo's en truffels - Feiten

Feiten

WAT ZIJN PADDO'S EN TRUFFELS?

Paddo’s zijn paddenstoelen die stoffen bevatten met een hallucinogene werking. Je gaat er dus van trippen. Paddo's en truffels bevatten stoffen die de hersenen op een andere manier laten werken. De werkzame stoffen zijn onder andere psilocine en psilocybine. Sommige truffels hebben deze hallucinogene werking ook. Truffels groeien onder de grond.

Voorbeelden van populaire soorten zijn:

  • Psilocybe cubensis (de Mexicaanse paddenstoel)
  • Copelandia cyanescens (de Hawaïaanse paddenstoel)
  • Psilocybe tampanensis (de truffel)

In paddo's en truffels zitten dezelfde werkzame stoffen. Ze veranderen de ervaring van de werkelijkheid. Ruimte, tijd, omgeving, gevoelens en waarneming worden anders beleefd. De sterke verschilt per soort en per paddo of truffel. Het is een natuurproduct, dus in de ene paddo zitten meer werkzame stoffen dan in de andere van dezelfde soort.

AANTOONBAARHEID

Paddo’s en truffels zijn één dag, tot maximaal twee dagen na gebruik aantoonbaar in urine.

HOE WORDEN PADDO'S EN TRUFFELS GEBRUIKT?

Je kunt het op verschillende manieren gebruiken. De meeste mensen eten het gewoon op. De nootachtige smaak vinden veel mensen vies. Daarom worden paddo’s door sommigen verwerkt in een gerecht. Meestal begint de werking na één kwartier tot één uur. Als je een volle maag hebt kan dat langer duren. Combineren met chocolade kan ook een heftiger effect geven.

Het is ook een mogelijkheid om thee te zetten van paddo’s of truffels. Als je thee zet, kun je het wat eerder merken. Het effect is dan ook heftiger. Toevoeging van citroen aan de thee kan het veel potenter maken. Omdat psilocybine al in de thee wordt omgezet naar psilocine. Dat wordt ook wel Lemon Tek genoemd.

De effecten en heftigheid van de trip is afhankelijk van je dosis en persoonlijke gevoeligheid. Je voelt het effect in golfbewegingen. Het ene moment is het heftiger dan het andere moment. Lees meer over de werking van paddo's.

WETGEVING

Na een aantal incidenten met buitenlandse toeristen staan sinds 2008 verse en gedroogde paddo’s op lijst 2 van de Opiumwet. Hierdoor zijn bezit en verkoop verboden. De pure stoffen in paddo's en truffels, psilocine en psilocybine, zijn verboden en staan zelfs op lijst 1 van de Opiumwet.

Kweeksets met sporen van paddo's zijn wel legaal verkrijgbaar. Juridisch gezien vallen truffels (sclerotia) niet onder de paddenstoelen. Truffels groeien namelijk niet boven, maar onder de grond. Truffels zijn daarom nog wel legaal verkrijgbaar in smartshops. 

Werking

Risico's

Tips