Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik(17) en mijn vriendin(17)hebben een paar dagen geleden (zij) xtc en (ik) speed gebruikt. We lopen tijdens zon avond/nacht graag rondjes en genieten van de rust/muziek en waren daarom in het bos (waar in de nacht niemand komt). Vrienden van ons wisten onze locatie dat als wat er wat gebeurd we hun konden bellen en ze in konden grijpen. We zien nooit mensen in het bos in de nacht dus vonden het al vreemd dat we over de weg een fietser zagen. 5 minuten later toen we op een boomstronk aan het praten waren zagen we op 7/8 meter afstand een man die bleef stil staan en naar ons keek. Door dat het donker was konden we niet zien wie het was dus riepen we, alles goed? Hij gromde een beetje wat ons bang maakte. We liepen er met een grote boog er om heen en toen we zagen dat hij weg liep rende we. Geen 5 seconde later zagen we 2 á 3 mensen achter ons aan rennen waardoor we super hard door renden en mijn vriendin struikelde over bosjes. Toen ik me omdraaide om (als het nodig was me te verdedigen) zag ik dat het me vrienden waren die ons wilde laten schrikken. Ik was opgelucht en me vriendin ook alleen ze moest heel hard huilen van de schrik en ik gaf van de spanning over. Wat niks te maken had met de hoeveelheid van de drugs maar door de oplopende emoties. Verder hebben ze excuses aangeboden en gingen we wel lekker de rest van de avond. Alleen toen we het laatste rondje met zijn 2en liepen was het toch angstaanjagend en voelde we ons niet helemaal fijn. Verder prima nacht gehad. Het is nu 2 dagen verder en we kunnen allebei nog niet goed slapen en hebben nog heel erg het beeld voor ons toen die man (onze vriend) gromde en achter ons aan rende. Het voelde als een dood ervaring. We weten veel van drugs af, gebruiken het verstandig, weten dat emoties x100 versterkt kunnen worden maar dat moment blijft ons bij en we worden er niet goed van als we er over denken. Conclusie: de gebeurtenis voelt als een trauma. Het is een lang maar volgensmij duidelijk verhaal. Mijn vraag : gaat dit paranoïde/angstige gevoel nog weg? Wat is nu het slimste om te doen? En hoe kan ik er voor zorgen dat het gevoel niet erger wordt?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat een heftig verhaal zeg, ik kan me voorstellen dat dit wel veel met jou gedaan heeft en dat je hier nog wel anstige gevoelens van hebt overgehouden. De gevoelens die je beschrijft passen deels bij de gebeurtenis in het bos, maar sluiten ook goed aan bij een gevolg van het gebruiken van xtc. Ik wil je wel direct geruststellen, deze gevoelens gaan over! Daarvoor wil ik je meer uitleggen over de oorzaak, maar vertel ik je ook meer over wat je kunt doen om weer beter te worden. Een deel van het herstel zit in het herkennen van de oorzaak van de klachten en een deel zit in het werken aan het herstel.

Wanneer je xtc gebruikt gebeurt er veel in je lichaam en in je hersenen. Het klopt dat emoties versterkt worden zoals je in je vraag aangeeft, maar emoties bepalen ook hoe een trip verloopt (lees onze pagina over de set & setting voor meer info hierover). Een xtc-trip brengt veel te weeg bij een persoon. Je komt in een zogeheten 'stress-modus' en komt in een staat van paraatheid waarin je lichaam reageert met vechten of bevriezen. Deze ervaring kan voor sommige mensen al een heftige ervaring zijn waardoor iemand zich angstig gaat voelen of in een bad trip raakt. In jou situatie werd de angst voornamelijk veroorzaakt door een externe factor, namelijk een heftige grap van je vrienden. Omdat je onder invloed van xtc was is deze gebeurtenis heftiger binnengekomen bij jou waardoor je reactie ook heftiger was. Je geeft aan dat het voelde als een bijna dood ervaring. Dit riep een zeer heftige angstreactie op bij je en deze is deels veroorzaakt door wat je vrienden deden, maar voornamelijk ook door de xtc. Als iemand een angstige ervaring meemaakt met xtc, dan blijft dit langer aanwezig dan wanneer iemand dit nuchter meemaakt. Maar, deze gevoelens gaan zeker weer weg. Daar moet je wel een aantal dingen voor doen in de komende tijd. 

Wij spreken veel mensen die angst ervaren na een (heftige) ervaring met drugs en wij hebben een aantal tips die jou kunnen helpen in het herstel. Stop sowieso voor een langere periode met drugs, dit kan een aantal maanden zijn maar ook een jaar. Dit hangt er ook mee samen in hoeverre je je nog angstig voelt. Het gebruik van drugs kan je klachten namelijk verergeren en staat het herstel ook in de weg. Daarbij kun je het beste alcohol, koffie, sigaretten en energiedrankjes vermijden. Deze middelen kunnen ook stress veroorzaken. Daarbij is een goed slaappattroon van belang omdat dit kan helpen in het herstel. Probeer daarnaast niet teveel aandacht te besteden aan je klachten. Vermijd om er veel mee bezig te zijn. Erover nadenken, googlen of piekeren kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel komt. Je voelt je angstig -> je gaat nadenken en googlen -> dit levert stress op -> stress zorgt voor meer ansgst -> je blijft je angstig voelen. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden waar het kan. Erover praten met mensen kan helpend zijn. Het doel van het herstel is om minder angst te ervaren en niet piekeren over deze gevoelens. Onstpanning zoeken is hierbij ook een belangrijke factor. Zoek iets waar jij rustig van wordt. Dat kan meditatie zijn, maar het kan ook een film kijken zijn. Dat is iets wat jij het beste zelf kunt inschatten en onderzoeken.

Mochten de klachten niet afnemen in de loop van de tijd, wil ik je erop wijzen dat wij een spreekuur hebben. In dit spreekuur kun je geholpen worden die veel ervaring heeft met mensen met soortgelijke klachten. Daarnaast wil ik je meegeven dat je altijd vragen aan ons kunt stellen als je meer wil weten. 

Een voorspoedig herstel gewenst!

Calvin

 

07 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG