Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Om de 4 a 6 weken hebben ik en mijn vriendin een matrasjes avond waarbij we xtc (1 pil per persoon) combineren met ghb (3x 1-2ml per persoon) en lachgas. We gebruiken hier bewust geen alcohol bij. Hierbij gebruiken we samen een fles van 4 tot 5 kg lachgas leeg op een hele avond. Verder gebruiken we geen lachgas op andere momenten, dus niet frequent maar wel veel wanneer we het doen, kan je dit gebruik als onrustwekkend noemen? De laatste keer had ik na zo'n avondje eerst kunnen slapen (na een halve benzo), dan wakker geworden om naar het wc te gaan. Toen plotseling voelde ik me helemaal weg draaien en kon ik niet anders dan op de grond gaan liggen. Ondanks de koude vloer was ik overmatig aan het zweten met de nodige paniek erbij. Ik ben wel steeds bij bewustzijn gebleven, uiteindelijk werd dit terug beter en heeft zo'n 3 minuten geduurd (vriendin zegt dit). Wat zou dit kunnen geweest zijn?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Je vraagt je af in hoeverre het gebruik dat jullie doen, onrustwekkend is en of wat het geweest zou kunnen zijn wat je die avond/nacht ervaren hebt.

In principe is het af te raden om drugs te combineren. Combineren kan voor onvoorspelbare situaties en effecten zorgen. Zo is xtc een middel dat kan oppeppen en waar je actief van wordt, terwijl ghb een middel is dat meer dempt. Dit kan voor tegenstrijdige reacties zorgen binnen het lichaam en ook voor een onvoorspelbaar effect zorgen. Je kunt bijvoorbeeld sneller outgaan omdat je onbewust teveel ghb (bij) hebt genomen. De effecten worden  immers wat gemaskeerd door de xtc.

Daar lachgas bij gebruiken kan er ook voor zorgen dat je of meer lachgas gebruikt dan gepland. Nu is daarbij ook het advies om wanneer je toch iets combineert, de dosering zo laag mogelijk te houden. Ik raad je sowieso af om een benzo na afloop te nemen. Als je (te) veel ghb en benzo’s inneemt kun je out gaan of zelfs in coma raken. Daarbij kan er ook ernstige spierverslapping optreden. De hartslag en ademhaling kunnen hierdoor vertragen of zelfs stoppen. Daardoor kan iemand overlijden. Dus benzo's en ghb combineren is daarin zeker een zeer risicovolle combinatie.

Wat betreft de ervaring die je hebt gehad waardoor je niet meer kon lopen. Dit vindt oorzaak in het gebruik van de benzo's en ghb. Deze combinatie kan zoals eerder beschreven voor zorgen dat spieren verslappen en dit ervoor zorgen dat je niet goed meer kunt lopen. Daardoor kun je paniek ervaren en dit kan oorzaak hebben in het xtc gebruik. Xtc zorgt ervoor dat je in een stressmodus komt en dit kan als angstig ervaren worden. Zeker wanneer er dan iets gebeurd dat als angstig ervaren kan worden, speelt dit dan op.

Zorg nu in ieder geval de komende tijd goed voor jezelf. Vermijd alcohol, drugs en zorg de komende maanden voor een goede nachtrust. Probeer daarbij ook koffie, sigaretten, energydrank en stress te vermijden waar kan. Ik raad je daarbij aan om de pauze tussen gebruik voor deze keer te vergroten naar drie maanden, zodat je goed van deze evaring kunt herstellen. Het kan wel zo zijn dat je bij het volgende gebruik wat gevoeliger bent voor angst of paniek.

Tot slot is 5kg lachgas met twee personen extreem veel.  Bij dit soort hoeveelheden kun je de risico's niet beperken. Dat zijn grofweg 200 a 300 ballonnen per persoon. Bij dit soort hoeveelheden loop je ook risico op ernstige neurologische problemen door B-12 tekort. Lees hier nog even de risico's door.

Hopelijk is jouw vraag hiermee voldoende beantwoord.

Vriendelijke groet,

Calvin

 

25 mei 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG