Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Van oktober tot maart heb ik bijna elke dag een kwart xtc pil van 220mg genomen (ik weeg rond de 100kg), vanaf maart ben ik gestopt met xtc en rook ik een halve joint per dag. Nu heb ik pas geleden weer een (ander soort) xtc pil van 240mg genomen, maar die doet vrijwel niks. Waardoor ik twijfel of deze wel werkt. Ook omdat een vriendin (die nog nooit xtc heeft gebruikt) er ook niks bij voelde. Nu ga ik deze pil wel laten testen, maar ik vroeg me af of wiet invloed heeft op de serotonine? Is het zo dat mijn serotonine levels weer goed moeten zijn omdat ik sinds maart geen xtc meer heb gebruikt (het is nu november) of houdt het wietgebruik deze levels laag? Bvd

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Er kunnen naar mijn idee verschillende dingen aan de hand zijn. Voordat ik daar op in ga wil ik je wat vertellen over de werking van xtc. Het is een stimulerend middel die bij hoge doseringen ook hallucinogene effecten kan geven. Het advies is, als je wel eens xtc gebruikt, om dat niet vaker dan eens per twee tot drie maanden te doen. Dit omdat xtc de balans van stoffen in de hersenen negatief beïnvloedt en je lichaam daardoor uitput. Je lichaam moet daarvan herstellen. Gun jezelf die tijd. 

Je noemt zelf al een mogelijke verklaring voor wat je ervaart; mogelijk zat er minder of niets in de pil qua werkzame stof. Je weet alleen pas hoeveel er in een pil zit, als je deze laat testen. Dit kan anoniem bij een van de testpunten in Nederland.

Echter is de pil niet het enige wat je ervaring bepaald. De set en de setting zijn net zo belangrijk. Mensen onderschatten dit overigens wel vaker, waardoor we daar minder snel aan denken als de ervaring niet is zoals we verwacht hadden. Met de set bedoel ik je geestelijke en lichamelijk staat van zijn: welke gedachten heb je? Wat zijn je emoties en verwachtingen? Ook lichamelijke eigenschappen zoals geslacht, lichaamsgewicht, leeftijd, persoonlijke gevoeligheid en genetische aanleg zijn hier van belang. Met setting bedoel ik je omgeving. Met wie ben je tijdens je trip? Waar? Heb je stress, angst of zorgen ervaren in de dagen die hieraan vooraf gingen? Is de omgeving waar je gebruikt druk of rustig? Deze vragen, naast nog vele andere kun je jezelf stellen om je setting te bepalen. 

Ook zou het kunnen komen doordat je eerder wel dagelijks en voor een langere periode xtc hebt gebruikt. Het euforische of gelukzalige gevoel kan dan weg blijven (terwijl je wel de nadelen ervaart). Dit wordt de 'loss of magic' genoemd. Zie voor meer informatie dit antwoord van mijn collega. 

De 'loss of magic' zal vermoedelijk de oorzaak zijn dat je niks meer gemerkt hebt. Jouw wietgebruik staat daar in principe los van. Omdat je voor een langere periode dagelijks gebruikt hebt, is de kans groot dat het echte 'love-effect' eigenlijk altijd uit zal blijven. Sommige mensen rapporteren na jarenlang niet gebruikt te hebben, er wel weer iets van te merken. Maar alsnog niet te vergelijken met eerdere ervaringen.

Is je vraag zo beantwoord of is er nog iets onduidelijk? Stuur me dan nog een bericht.

Groet,

Celeste

24 november 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG