Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik ben een jongen uit België, ik heb al een paar keer xtc gebruikt. Ik heb dit alleen nog maar thuis gedaan, ik zit dan gewoon alleen in een donkere wc met een kussen en veel muziek, dat vind ik echt zalig en ontspan en relax ik ook. Ik had een paar vragen. De vorige keer had ik eerst een helftje xtc genomen, daarna nog een helftje en toen het gevoel veel minder werd had ik nog van een andere xtc Pil (andere kleur) twee helftjes genomen (wel met tijd tussen). Maar ik voelde er niets meer van ik had precies die andere pil verspilt want ik werd niet meer high het gevoel nam steeds meer af tot ik niets meer voelde. De dag erna voelde ik me echt heel slecht, veel buikkrampen, griep gevoel etc, had ook 38 graden koorts, ik haf die dag ook pijnstiller genomen. In de avond was ik echt heel erg ziek, daarna had ik een Corona test en pcr test gedaan, die waren allebei positief. Zelf snap ik het niet goed, want was ik dan zo ziek van de Corona, of van de xtc…? En hoe moet ik de volgende keer bijnemen? Kan het eraan liggen dat het een andere pil is? Hoe kan ik het langste een high gevoel ervaren? Want het duurde maar ongeveer twee uur denk ik. Hier komt nog een vraag: zoals ik al zei had ik alleen nog maar xtc thuis gebruikt ( in totaal twee keer, met 3 maanden ertussen). Nu, wil ik het eens proberen op een concert, hoe zorg ik ervoor dat ik geen overhitting krijg, wat zijn de tips, moet je soms rust nemen, kan het zijn dat je aan de ingang van het concert niet binnen geraakt omdat ze vermoeden dat je xtc op hebt ofzo… Alvast erg bedankt voor een antwoord.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Door het gebruik van xtc put je je voorraad serotonine in de hersenen uit. Serotonine is een van de stofjes die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zin. Je voelt je tijdens het gebruik van xtc fijn omdat de gehele voorraad serotonine in een keer wordt vrijgegeven. Echter is die voorraad niet oneindig. Als je de voorraad hebt opgemaakt moet deze eerst weer aangevuld worden voordat xtc weer hetzelfde effect geeft. Als je dus al xtc hebt genomen en je voorraad serotonine er al doorheen is, heeft het niet zoveel zin meer om bij te nemen. 

Wanneer is je voorraad serotonine er doorheen? Bij de meeste mensen gebeurd dit als je ongeveer 1 tot 1,5 mg mdma per kilo lichaamsgewicht hebt genomen. Weet je hoeveel mdma (de werkzame stof in xtc) er in jouw pillen zat? Het is belangrijk om dit te weten zodat je niet onnodig veel neemt. Vanaf de buitenkant kun je niet zien hoeveel er in jouw pil zit. In Nederland kun je je drugs anoniem laten testen bij een van de testpunten.

Als je een hogere dosis xtc neemt nemen de fijne, gewenste effecten dus niet toe (want je serotonine is al uitgeput), maar de risico's (zoals maagklachten, oververhitting of uitputting) worden wel groter. Meer weten over dosering? Zie pagina Werking over dit onderwerp.

Of je zo ziek was van de xtc of de corona is niet vast te stellen, maar zelf denk ik dat het een combinatie is geweest: beide zorgen er namelijk voor dat je immuunsysteem verzwakt. Buikkrampen klinkt wel als iets dat veroorzaakt kan worden door de xtc-kater.

Je laatste vraag gaat over oververhitting en hoe je dit voorkomt tijdens een concert. Oververhitting is een van de mogelijke doodsoorzaken bij xtc gebruik. Het gebruik van xtc is nooit helemaal zonder risico. Als je geen risico wilt lopen gebruik dan niet. Wat je verder kan doen om de risico's zoveel mogelijk te verkleinen is zorgen voor afkoeling en rust tussendoor. De beste manier om af te koelen is niet door te drinken, maar door af en toe even de dansvloer te verlaten en uit te rusten. Water drinken helpt, maar wil je ook niet teveel doen vanwege risico op watervergiftiging. Maximaal een glas per uur drinken. Lees hier alle risico's en tips nog eens door.

Ik hoop je vragen zo beantwoord te hebben. Is er toch nog iets onduidelijk? Stuur me dan nog een bericht. 

Groet,

Celeste 

13 mei 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG