Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Afgelopen ADE heb ik voor het eerst XTC gebruikt, dit ging i.c.m. Alcohol, ik was echter niet “dronken”, en had ik op moment van gebruik al 2.5uur geen alcohol geconsumeerd. Op het feest had ik een lichte paniekaanval omdat ik een vriend flauw zag vallen (was ook zijn eerste keer), waarna ik er later weer uitkwam. Nu 2 weken later werd ik ineens wakker met erge duizeligheid, een zwak gevoel, en lichte vorm van evenwichtsverlies (misschien door duizeligheid). Mijn vraag is of het normaal is/kan gebeuren dat de nasleep van XTC ineens na een langere tijd inslaat? Huisarts wist me niks te vertellen over wat het zou kunnen zijn. Nu aardig in paniek, aangezien ik nog nooit zoiets heb meegemaakt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik kan me voorstellen dat je veel vragen hebt. Goed dat je ze hier komt stellen. Hoe gaat het inmiddels met je? Je klachten komen inderdaad vaker voor. Meestal niet veroorzaakt door de xtc (MDMA) zelf, maar door angstklachten. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken. Ik ga uitleggen waarom.

Het effect van drugs, wordt natuurlijk door de drug bepaald. Zoals de dosering, welke drug en of je een combi hebt gebruikt. Maar ook door de set (jij) en de setting (omgeving). Als ik het zo lees, had je een prima effect. Oftewel een positieve set en setting. Toen je vriend flauw viel, veranderde de setting naar iets negatiefs. Dat had ook invloed op je set want vervolgens kreeg je een paniekaanval, heel begrijpelijk. Maar dat is dus niet veroorzaakt door de xtc, maar door de set en setting. Allicht is het wel versterkt door het effect van MDMA.

Je lichaam heeft die situatie vermoedelijk als heel gevaarlijk of traumatisch beschouwd. Dat kost op dat moment je lichaam heel veel energie. Je lijf heeft door het drugsgebruik en deze ervaring een flinke belasting gehad. Dat je de weken daarna klachten krijgt, is eigenlijk wel te verwachten. Dan even goed nieuws, deze klachten gaan ook gewoon weer over. Vaak duurt het nog wel enkele weken voordat iemand helemaal klachtenvrij is.

Nu je de oorzaak weet, kan je ook kijken naar een oplossing. Je lichaam heeft rust nodig. Geef jezelf die rust! Probeer goed te slapen, je rust te pakken, stress vermijden en gebruik voorlopig geen alcohol- en drugs. Het liefst ook geen koffie, energydrinks en ook niet roken. Dat kan stress juist verhogen. Je zal merken dat je klachten langzaam minder worden. Hier vind je tips hoe hier mee om te gaan.

Lukt het de komende dagen of weken niet om jezelf gerust te stellen en de klachten op eigen kracht te verminderen, of je hebt een vraag, dan mag je ook altijd even met ons bellen. Onze hulp is gratis.

Groet,

Dion

17 november 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG