Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedenavond drugsinfoteam! Ik vroeg me af waar de 1 à 1.5 mg per kg lichaamsgewicht MDMA bij xtc-dosering op gebaseerd wordt. In de praktijk merk ik namelijk dat men ver boven deze dosering zit (rond 4 à 5mg MDMA per kg lichaamsgewicht) bij festivals. Dit kan een bias bevatten waarbij ik voornamelijk informatie haal uit mijn nabije omgeving maar zelfs als ik buiten mijn bekende kring vraag, komen mensen ook rond dit getal uit (mensen uit werk, studie) Is jullie aanbevolen hoeveelheid misschien onrealistisch laag? Dankjulliewel!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je stelt een interessante vraag. De 1 tot 1,5mg MDMA per kilo lichaamsgewicht is op basis van zowel wetenschappelijk onderzoek als wat uit de praktijk blijkt. Namelijk dat bij deze dosering de risico's beperkt worden en juist de gewenste effecten maximaal zijn. Anders gezegd, als je meer gaat gebruiken, nemen de gewenste effecten af en de ongewenste effecten en risico's juist toe. Die 4 a 5mg MDMA per kilo lichaamsgewicht is een flinke overdosering en erg risicovol.

Als je MDMA gebruikt, is het erg belangrijk om minstens twee a drie maanden te wachten voordat je weer drugs gebruikt. Waarom dat is, is een ingewikkeld verhaal. Maar een versimpelde versie is: je hersenen hebben minstens deze tijd nodig, om de 'geluksstofjes' weer aan te maken. Gebruik je bijvoorbeeld een paar dagen of weken na de vorige keer gebruik? Dan zijn 'die stofjes nog niet aangemaakt'. Je merkt dus niet zo veel van de gewenste effecten. Men gaat dan overdoseren om toch iets te voelen.

Als je dus niet de aanbevolen pauze neemt, of als je veel te hoog doseert, ontstaat er tolerantie. Op ten duur gaat de magie verloren. Je merkt dan nog maar weinig van het echte euforische MDMA gevoel.

Als je de risico's wil beperken bij MDMA, gebruik je niet meer dan 1 tot 1,5mg MDMA per kilo lichaamsgewicht, hou je minstens 2 a 3 maanden pauze tussen gebruik en volg je de andere harm-reduction regels. Op die manier beperk je dus de risico's, maar ook juist de meest gewenste effecten. Less = more.

Brengt je trouwens zelf je pillen naar de Testservice? Dan weet je echt wat erin zit. Wat bekenden of de dealer zeggen over de sterkte van een pil is namelijk vaak niet betrouwbaar. Dit maken wij wekelijks mee op de testservice. Een gemiddelde xtc-pil is op dit moment zo'n 135 mg MDMA.

Groet,

Dion

17 november 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG