Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi hoi toppers! Ik heb een vraag. Ik heb om de herfst en winter beter doortekomen o.a ketamine, dmt, truffels, wiet, lsd, mdma gebruikt. Dit om te kijken wat elke drug doet en wat t voormij kan betekenen. Nu weet ik dat dus word t niet zo'n groot aantal meer. Ik ben nu 3 weken gestopt met alles, want in de lente en zomer wil ik me hersens rust geven en me e.v.t voorraden neurotransmitters aanvullen. Klopt t dat deze drugs de voorraden uitputten? En is t dus mogelijk dat ik me de komende weken tot 3 maanden beter ga voelen? Alvast bedankt toppers!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je geeft aan afgelopen winter geexperimenteerd te hebben met verschillende middelen. Nu wil je je brein wat rust geven. Verschillende soorten drugs werken inderdaad op verschillende neurotransmitters. Hier kan je meer over leren in deze animatie.

Om de risico's zo veel als mogelijk te beperken is het belangrijk niet te vaak en niet teveel te gebruiken. Voor xtc (MDMA) is het zo dat het actief werkt op de neurotransmitter serotonine. Deze is na gebruik uitgeput en duurt ongeveer 2 á 3 maanden om te herstellen. Omdat MDMA nogal heftig is voor het lijf is het overigens beter om langer te wachten alvorens je weer gaat gebruiken. Zie hiervoor onze pagina over xtc. 

Cannabis heeft een kalmerende werking. Cannabis bevat THC, wat de functie van anandamide in de cannabinoïde receptoren in het brein imiteert. het werkt dus niet hetzelfde als serotonine, aangezien dit een andere neurotransmitter betreft, maar wat wel belangrijk is, is dat het iets kan doen met je emotionele gesteldheid.  Cannabis kan angsten, gevoelens van depressie of andere emotionele stoornissen op de langere termijn versterken. Die kans is groter als je vaak en veel gebruikt. 

Ketamine bind zich aan de NMDA receptor in het brein. Hierdoor kunnen andere neurotransmitters daar niet meer binden wat de signaaloverdracht verstoort. De neurotransmitter glutamaat bindt zich normaal gesproken aan de NMDA receptor. Glutamaat is in het brein zeer belangrijk voor de signaaloverdracht.

Voor de andere middelen die je noemt verwijs ik je graag naar deze website welke uitlegt per middel wat het precies doet in het brein. Per middel wordt er namelijk anders gereageerd, zoals mogelijk uit de informatie hierboven al duidelijk werd. 

Bij alles is het zo dat minder en kortdurend gebruik minder risico's oplevert dan veel, vaak en langdurig gebruik. Je brein (en lijf) heeft tijd nodig om te herstellen. Ik verwacht dus zeker dat je je de komende maanden beter gaat voelen. Echter is het wel belangrijk om in de toekomst niet zoveel middelen in een bepaalde periode te gebruiken omdat het ervoor kan zorgen dat jij je juist slechter voelt. 

Wat maakt dat je het gevoel had dat je dit gebruik nodig had om door de winter heen te komen? Er zijn ook andere (minder risicovolle) manieren die mogelijk helpen als je in een winterdip zit. Hierover kan je in gesprek met bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts of de huisarts zelf. 

Meer vragen? Stuur mij dan nog een bericht. 

Groet,

Celeste

12 april 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(7 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG