Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Sinds zo'n 2 jaar geleden ben ik begonnen met recreatief drugsgebruik. Over het algemeen is dit niet excessief; gemiddeld 1 keer per maand gebruik ik iets, en nooit in grote hoeveelheden; bijvoorbeeld 2 lijntjes ketamine of 1 XTC-pil op een avond. Ook probeer ik combinatiegebruik zo veel mogelijk te voorkomen; drinken en drugsgebruik doe ik vrijwel nooit, en alleen ketamine combineer ik soms met andere middelen. Tussen instanties van MDMA/XTC houd ik altijd vier weken en meestal langer. Over het algemeen drink ik weinig (gemiddeld 2 of 3 glazen per week) en gebruik ik ook bijna geen wiet (gemiddeld 1 joint per 2 weken). Desondanks ben ik al langere tijd bang voor hersenschade. Nu ben ik vorige week op een festival geweest waar alles nogal uit de hand liep. Vijf verschillende drugs in vier dagen, en veel combinatiegebruik met alcohol en wiet. Dit kwam allemaal doordat ik niet lekker in mijn vel zat, wat in combinatie met alcohol en wiet ook leidde tot een slechte paddo-trip. In totaal heb ik in 7 dagen tijd ketamine, mdma, paddo's, lsd en 2cb gebruikt (exclusief alcohol en wiet in combinatie met de meesten). Ketamine en mdma heb ik ook gecombineerd. Sinds deze week heb ik het idee dat mijn cognitieve capaciteiten, hoofdzakelijk korte termijn-geheugen en concentratie, significant zijn afgenomen. Nu is het natuurlijk kort geleden en heb ik in deze periode ook weinig geslapen. Is het mogelijk dat deze mate van gebruik heeft kunnen leiden tot zulke hersenschade (en dan vooral op zo'n korte termijn)? Of is het eerder een combinatie van placebo-effect, confirmation bias, tijdelijke mentale effecten van de drugs, en vermoeidheid? En in het geval dat hersenschade wel mogelijk zou kunnen zijn, is er een manier om dit medisch te verifiëren? Heel erg bedankt

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Allereerst, hoe gaat het nu? Als ik het goed begrijp dan heb jij in zeven dagen tijd alcohol, cannabis, mdma, ketamine, paddo's, 2c-b en lsd gebruikt. Dat is niet niks en daar zul je echt even van moeten herstellen. Aan je vraag merk ik dat je veel bezig bent de nasleep van deze middelen en maak jij je hier ook best wel veel zorgen over. Dat is nooit prettig om te hebben. Wellicht heb je ook gedachtes dat je iets stuk gemaakt hebt in je hersenen, maar is waarschijnlijk niet het geval. Van de klachten die benoemt kun je goed herstellen. We zien eigenlijk altijd na het gebruik van middelen dat mensen last ervaren met concentreren, geheugen en cognitieve capaciteiten. Drugsgebruik heeft namelijk best veel invloed op ons functioneren, maar dit herstelt eigenlijk altijd weer. Hoe meer je gebruikt, hoe meer last je hier van hebt (tijdelijk). Ik kan niet stellen dat je hersenschade hebt opgelopen. Dat komt omdat we eigenlijk nog maar ontzettend weinig weten van dit gezondheidsrisico van middelengebruik. Het hangt ook samen met enorm veel factoren. Er zijn wel onderzoeken naar hersenschade gedaan die ogenschijnlijk door xtc veroorzaakt zouden zijn, maar dit is simpelweg niet met 100% zekerheid te zeggen. In de praktijk zien we ook veel mensen die jarenlang middelen misbruikt hebben, maar die gewoon functioneren. Daarbij weten we ook nog ontzettend weinig over het brein, generatie en degeneratie van hersencellen en daarnaast het herstellend vermogen. ​​​​​​​Het excessief gebruiken van middelen en het combinatiegebruik is echter niet bevordelijk voor het functioneren van het brein, maar over eventuele opgelopen hersenschade kan ik weinig vertellen.

Eigenlijk geef je in je eigen vragen al een beetje antwoord op je vragen. Ik denk dat wat je nu vooral ervaart (de verminderde concentratie, mindere capaciateiten en geheugen) kunt verklaren door het excessieve gebruik en het gebrek aan slaap. Dit heeft even de tijd nodig om te herstellen. In de praktijk zien we eigenlijk altijd een rebounce van je capaciteiten en functioneer je dan ook weer (relatief) snel op je oude niveau. Daarvoor is het wel nodig om geen middel te gebruiken, geldt ook voor alcohol en cannabis. Las een pauze van enkele maanden in, zorg voor voldoende ontspanning en zorg voor regelmatige beweging. Wanneer je op dit moment last ervaart van spannings of angstklachten dan is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen de komende tijd. Angstklachten is iets wat vaker voorkomt na middelengebruik of een bad trip, het kan soms enkele dag of enkele weken aanhouden. Vaak komt het voor bij mensen die er al wat gevoeliger voor zijn of wat hypochondrisch aangelegd zijn. Het vele focussen op je klachten kan de klachten ook verergeren of groter doen lijken dan ze zijn. Ter vergelijking, als mensen een aantal nachten heel slecht of weinig slapen, is het cognitief functioneren ook sterk verminderd. Probeer daarom niet te veel te focussen op je klachten en doe op het moment zoveel mogelijk wat binnen je mogelijkheid ligt. Ga ook je klachten niet uitgebreid Googlen, dat helpt namelijk niet. Zorg voor voldoende ontspanning door met mensen te praten over je klachten, lees een goed boek of doe wat goed bij jou past.

Ga je in de toekomst weer eens drugs gebruiken, combineer dan geen middelen en hanteer lage doserigen. Hiermee verlaag je eigenlijk het risico op al je benoemde klachten. Op onze site vind je over ieder middel onder Drugsinfo allerlei informatie over de werking, risico's én tips om risico's te beperken. Kom je er toch niet helemaal zelf uit, neem dan contact op met ons spreekuur of stel een nieuwe vraag.

Vriendelijke groet,

Calvin 

11 augustus 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG