Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Afgelopen weekend had ik voor het eerst drugs op een festival gebruikt. Helaas zat er verder niet echt een plan aan en volgde ik een beetje wat de groep deed en hoe ik reageerde op middelen wanneer ik ze in nam. Wel probeerde ik te timen wanneer ik wat in nam en hoeveel (nooit meer dan een kwartje per keer/gemiddeld sleutelpuntje) Dit resulteerde in dat ik over het weekend heen paar sleutel punten MDMA/3MMC, 2 pillen XTC, en alcohol in nam. “Vergeleken met de rest en over de 2 dagen heen” vrij weinig dacht ik dus. Verder zorgde ik wel voor genoeg drinken (dus niet alleen bier maar ook cola en water tussendoor) maar slaap en eten was niet echt een prioriteit dat weekend. Nu deze afgelopen dinsdag (ong twee dagen na festival) werd ik verschrikkelijk misselijk wakker en de rest van de week heb ik alleen maar overgeven en erg veel last van overprikkeling, hoofdpijn, misselijk, duizeligheid. Het is duidelijk dat deze klachten van de drugs komen, de vraag is meer, waarom de klachten nu al bijna 4 dagen aanhouden? Hoe lang gaat dit nog zo blijven en heb ik misschien schade opgelopen? De schrik zit er stevig in sindsdien (zeker gezien ik me al een kleine week ziek moeten melden op werk) Verder verbaasd het me, “dat de rest die meer (door elkaar) gebruikte” er veel minder last van heeft dan ik. Hebben zij iets anders gedaan wat voor een minder erge drugs kater zorgt? En wat kun je er tegen doen dat de kater snel ophoudt?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je deze vraag stelt! Hoe gaat het nu een aantal dagen later met je?

Je geeft aan dat je voor het eerste drugs hebt gebruikt en dat je een paar sleutelpunten mdma, 3-mmc, twee pillen en alcohol hebt gebruikt op dit moment. Dat is veel en zeker voor een eerste keer drugs gebruiken, maar probeer je daar niet rot over te voelen. Je bent met een groep geweest en dacht dat dit de 'norm' was, dus nogmaals voel je hier niet schuldig over.

Je beschrijft best wel vervelende klachten in je vraag. Misselijkheid, overgeven, duizeligheid overprikkeling en hoofdpijn. Misselijk komt zo vaak voor dat we hier een FAQ over hebben geschreven. Duizeligheid en hoofdpijn zijn ook katersymptomen van xtc (maar ook van het combinatiegebruik) en gaan ook altijd weer over. De klachten die je ervaart na het gebruik van drugs kunnen soms enkele dagen aanhouden, maar soms ook enkele weken. Ik wil je wel direct geruststellen, de klachten gaan altijd weer voorbij en je hebt niets kapot gemaakt in je hersenen. Je hoeft je geen zorgen te maken over hersenschade of anderzinds. Ik kan me voorstellen dat je erg geschrokken bent van de klachten na het gebruik. Angstklachten na drugsgebruik komen vaker voor. Hoe hoger de dosering (of het combineren van middelen), hoe groter de kans op deze klachten. Vaak is het zo dat mensen die deze klachten ervaren er gevoeliger voor zijn, maar het komt ook voor dat je een heftige/stressvolle periode hebt gehad (altijd aanstaan) door werk of persoonlijke omstandigheden. Wanneer je dan drugs gebruikt kan er een heftige stressreactie plaatsvinden. Dat kan ervoor zorgen dat je sneller overprikkeld bent en mogelijk ook wat angsten ervaart.

Helaas kun je niet persé iets doen om de kater sneller te verhelpen. Het is een kwestie van uitzitten. Er zijn natuurlijk wel dingen die je kunt doen om het niet erger te laten worden. Gebruik even een periode geen alcohol en drugs. Vermijd koffie, nicotine en energydrankjes. Dat zijn allemaal middelen die invloed op ons hebben en kunnen ook in matige/ernstige mate kunnen triggeren. Zorg de komende tijd ook goed voor jezelf door een goed dag/nacht ritme te hebben, voor voldoende ontspanning te zorgen en ga bewegen. Een wandelingetje in de natuur is echt al voldoende om even uit je hoofd te komen. Praat met mensen in je omgeving die je vertrouwd over wat je ervaart en voelt. Er zijn waarschijnlijk mensen in jouw vriendenkring die dit zelf ook weleens ervaren hebben en kunnen je mogelijk ook helpen. Onthoud ook; het wordt vanzelf weer beter en je gaat opknappen.

Tot slot vraag je je af of zij andere dingen gedaan hebben dan jij om een minder erge kater te voelen. Het is onmogelijk jezelf te vergelijken met anderen. Bij iedereen werken middelen anders én de persoonlijke situatie is ook bij iedereen verschillend. Beter kun je kijken naar wat jij zelf anders kan doen in een nieuwe vergelijkbare situatie. Laat in het vervolg je drugs testen, doseer een stuk lager én combineer geen middelen. Combineren zorgt altijd voor onvoorspelbare situaties of werkingen en de kater wordt heftiger/intenser.

Vriendelijke groet,

Calvin

 

11 augustus 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG