Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik had in februari een xtc pil genomen en door wat omstandigheden in mijn leven had ik erna wat last gehad van klachten (depersonalisatie, hartkloppingen, angstig en paniek, slaapproblemen, chronische hyperventilatie). Ik heb toen hulp gezocht bij jullie en ook met de dokter gesproken. Ik heb toen een lange periode niks gebruikt van alcohol, sigaretten en drugs. In juni, 4 maanden na mijn gebruik, zijn mijn klachten vanzelf beginnen weggaan alleen mijn ademhaling en slaapritme zijn tot op vandaag nog niet helemaal in orde. Ik voel me misschien ook iets gevoeliger voor stress en angstklachten (zoals spanning rond het hart, enzovoort). Ik ben sinds de zomer terug aan het drinken en kan ook al terug sigaretten roken zonder angstig te worden. Maar nu vroeg ik me af of ik terug mdma zou kunnen gebruiken? Hebben jullie tips of wat raden jullie aan? Wanneer is volgens jullie iemand terug klaar of gaat iemand juist niet meer kunnen gebruiken? Wanneer ik op een rave ben heb ik er soms enorm zin in maar kan niet inschatten hoe groot de kans is dat ik terug overmatig last ga krijgen van deze klachten.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je van te voren nadenkt over het gebruiken van xtc! Zeker nadat je een vervelende ervaring hebt gehad in het verleden. Het is altijd lastig om goed in te schatten wat er gaat gebeuren tijdens een xtc-trip, zeker met jouw ervaring in het verleden. Wat we wel weten is dat mensen die klachten hebben gehad in het verleden door gebruik van drugs, in de toekomst gevoeliger kunnen zijn om weer opnieuw klachten te krijgen. Daarom wil je liever minimaal drie maanden, liefst langers, echt helemaal klachtenvrij zijn. Ik lees uit je vraag ook dat je nog wel last hebt van een aantal klachten, waaronder problemen met je slaapritme en ademhaling. Het gebruiken van drugs heeft hier ook invloed op. Omdat je nog last hebt van restklachten is het af te raden om nu te gaan gebruiken.

Uiteraard kun je wel zoveel mogelijk doen om de risico's op klachten te verminderen. Allereerst is het belangrijkste om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Voelt het niet 100%, doe het dan liever niet. Meer hierover vind je op onze pagina over drug, set en setting. Daarnaast kijk je naar andere tips om risico's te beperken. Gebruik alleen xtc die je hebt laten testen, zodat je weet of de pil alleen MDMA bevat en hoe sterk de pil is. Ook kijk je goed naar de dosering. Gebruik liever te weinig, dan teveel. Hanteer maximaal 1,5 mg mdma per kilo lichaamgewicht. Weeg je 60 kg, is het maximum dus 90 mg mdma. Voor zover ik weet zijn raves in de wintermaanden toch wel vaak in de nacht tot in de ochtend. Je kunt overwegen om deze winter geen xtc te gaan gebruiken, maar het gebruik uit te stellen tot aan de volgende zomer. Zo geef je jezelf nog wat meer hersteltijd en bovendien; feesten in de zomer zijn vooral overdag. Dat heeft dan weer een positief effect op het dag/nacht ritme. Lees de tips hier nog eens na. 

Hopelijk kun je hier iets mee! Indien je er behoefte aan hebt, neem gerust opnieuw contact op met ons gratis telefonisch spreekuur

Vriendelijke groet,

Calvin 

20 november 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG