Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, ik slik amitriptyline 10 mg elke avond voor chronische pijn en ik wil binnenkort xtc proberen. Ik vroeg me af wat voor gevolgen dit kan hebben ivm de amitriptyline en of ik dan beter een dagje over kan slaan met slikken? Ik slik de amitriptyline al een jaar en heb voor zover ik weet geen last van bijwerkingen.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

De combinatie met xtc (MDMA) zal geen interacties (wisselwerkingen ) hebben in de zin dat ze elkaars spiegel in het bloed beïnvloeden. Wel verhogen beide serotonine, maar het levensgevaarlijke serotoninesyndroom is pas bij hoge doseringen te verwachten. Zorg er daarom voor de je goed let op de dosering van XTC (max 1-1,5 mg per kilo lichaamsgewicht).

Dan moet je nog naar bijwerkingen kijken van het medicijn, die versterkt kunnen worden door xtc, zoals hartkloppingen. Amitriptyline geeft vaak droge mond, misselijkheid, obstipatie, moeite met kijken, een gewichtstoename, sufheid, duizeligheid, tremor, hoofdpijn, misselijkheid, overmatige transpiratie, duizeligheid bij opstaan. Ook vaak hartritmestoornissen, concentratiestoornis, smaakstoornis, tintelingen, wijde pupillen, moeite met plassen, vermoeidheid, verwardheid en sexuele stoornissen.

Even stoppen met amitriptyline is ook niet zo’n goed idee, omdat je dan soms ontwenningsverschijnselen krijgt. Wel gebruik je de allerlaagste dosering dus wellicht valt dit wel mee.

We hebben een speciaal overzicht gemaakt over deze combinatie. Hier vind je nog meer details.

Groet

Karin W, huisarts

22 maart 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG