Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

hallo ik had een vraag over lachgas ik weet dat je er een tekort aan vitamine b12 van kan krijgen maar ik heb onlangs gehoord dat jongeren 200 balonnen op een avond kunnen gebruiken dus ik had gisteren met een paar vrienden van mij ongeveer 30-40 balonnen gedaan. maar deze ochtend werd ik wakker met een slappe arm dus ik was bang geraakte in paniek en opeens verkrampte mijn handen en ik kon moeilijk praten dus mijn vraag was of dit zeer ernstig of is het gewoon een (kater) van lachgas alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Lees de risico's van lachgas nog eens goed door.

Je kunt geen 200 balonnen innemen en verwachten dat je geen risico loopt. Diegene die dat verteld heeft is gewoon niet goed op de hoogte. Doe altijd je eigen onderzoek naar de effecten en risico's van drugs bijvoorbeeld op onze website. Bij onze tips kun je lezen dat je niet boven de 10 balonnen moet gaan (niet vaker dan 1x in een maand).

Bij 30 a 40 balonnen kun je zeker wel wat tijdelijke klachten krijgen. Voornamelijk spreken wij dan over tintelingen in handen en/of voeten. Geef door aan jouw vrienden dat je nooit extreme hoeveelheden moet gebruiken.  Als je ernstige of blijvende klachten krijgt moet je direct het gebruik van lachgas staken, vitamine B12 rijk voedsel (kaas, kwark etc) of nog beter supplementen innemen. Bij klachten die aanhouden wil je bijvoorbeeld zo snel mogelijk B12 injecties via de huisarts halen.

We weten dat sommigen mensen kwetsbaarder zijn voor neurologische klachten zoals veganisten, of mensen met aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling. Daarom is ook handig als je vriend eventuele kwetsbaarheid, of andere oorzaken van de klachten door de huisarts laat uitsluiten.

Ik weet niet of dat precies is waar jij last van had. Wakker worden met een slappe arm klinkt wel anders dan tintelingen in handen en voeten. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden voor jouw klachten te bedenken zoals een geblokkeerde zenuw, een arm waar je op gelegen hebt, of zelfs klachten na een paniekaanval. Als je namelijk een heftige paniekaanval krijgt kun je allerlei klachten krijgen zoals duizeligheid, hoge adem, zweten, hartkloppingen, maar ook spierklachten, verkrampingen en spiertrillingen. Als je nog heel erg angstig bent lees dan onze tips om angst te verminderen.

Hoe gaat het nu met je? Heb je nog klachten laat het ons weten in een berichtje. Wees in het vervolg extra terughoudend met lachgas, vooral als je niet zeker weet of je kwetsbaar bent voor B12 tekort. Je kunt ook altijd even langs de huisarts als je nog last hebt.

 

Mvg,

Ronald

 

 

20 januari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG