Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo! Mijn vriend heeft vrijdag avond voor het eerst truffels gehad, maar hij heeft dit gecombineerd met alcohol en wiet. Hij is toen bad gegaan, de volgende dag had hij nog het gevoel dat hij in de trip zat. Hij was erg angstig, depressief, verdrietig en kon niet meer lachen. Zondag werd zijn gevoel nog erger en hij kreeg steeds paniek aanvallen, nu maandag is het nog niet over. Hij heeft proberen te werken maar dat kon hij gewoon niet omdat hij zich zo ontzettend somber, angstig en verdrietig voelt. Hij is ook erg bang dat het nooit meer over gaat! Help wat moet hij doen om dit over te laten gaan en hoe kan het zo zijn dat hem dit overkomt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Hij heeft vervelende klachten! Goed dat je even contact zoekt. Hij hoeft zich geen zorgen te maken. De klachten die hij heeft zijn een gevolg van teveel angst door een bad trip. Dat is goed nieuws. De klachten komen niet uit dat er iets kapot of stuk is. Zijn klachten zullen dus ook gewoon weer over gaan.

Maar laten we beginnen met hoe zoiets ontstaat. Wanneer je drugs gebruikt, heb je een bepaald effect. Dat komt niet alleen door de drugs en de dosering, maar ook de set(hij) en de setting (de omgeving). Voelt iemand zich goed, zit hij lekker in zijn vel en doet hij het in een veilige, prettige omgeving, is de kans kleiner op een bad trip. Heeft hij altijd al last van angsten, stress, is hij gevoelig of kan hij de controle niet loslaten? Dan is de kans op een bad trip groter.

Wanneer je drugs en alcohol combineert, krijg je onvoorspelbare effecten. Wanneer je een tripmiddel gebruikt en gaat blowen, wordt een trip vaak enorm versterkt. Zeker als je géén ervaren tripper bent, is dat eigenlijk voor de meeste veel te heftig. Als je dat vervelend vind en tegen de effecten gaat 'vechten', dan zit je al snel in een bad trip.

Als je een bad trip krijgt, dan gaat je lichaam in een stressmodus. Die modus gaat ook aan als je op straat ineens een gorilla tegen komt. Je moet dan goed kunnen vechten of vluchten. Die modus kost erg veel energie. Ook een bad trip en het verwerken van een badtrip is erg zwaar. Dat zijn stemming nu slecht is, is niet zo gek. Ook dat hij nog angstig is of zelfs in paniek kan raken is tijdelijk 'normaal'.  Wel vervelend.

Laten we samen even naar de toekomst kijken. Deze klachten gaan zeker weer weg. Maar het is wel belangrijk om dit op een juiste manier aan te pakken. Maar het belangrijkste is dat hij zich ook beseft dat het weer over gaat. Acceptatie van zijn klachten is ook nuttig: als hij het niet accepteert dan blijft die eerder genoemde stressmodus aan staan. Verder kan het erg helpen om zijn rust te pakken en afleiding te zoeken. Goed eten en slapen helpt vaak ook. Koffie, roken, alcohol en drugsgebruik kan hij beter even laten. Met deze aanpak zal hij merken dat de klachten al snel minder worden. Het kan wel even duren voordat het helemaal weg is. Daarom is acceptatie stap één.

Wat verder een optionele stap is, is met hem over zijn emoties praten. Wat maakte precies dat hij die bad trip had? Waren het bepaalde gedachten of gevoelens dat het triggerde? Door te trippen kunnen namelijk weggestopte of onderbewuste dingen naar boven komen. Vooral omdat hij zo verdrietig is, kan dat wel een rol gespeeld hebben. Hier over praten en dit verwerken is wel belangrijk. Maar pas wanneer hij hier klaar voor is.

Blijft hij klachten houden of erg in de angstmodus zitten? Dan kan hij altijd even een afspraak maken bij ons (telefonisch) spreekuur. Ook de huisarts kan helpen met het verminderen van angst.

Ik hoop dat jullie zo verder komen. Zo niet, dan hoor ik het graag.

Met hartelijke groet,

Dion

 

 

09 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG