Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik heb op oud & nieuw voor de eerste keer coke gebruikt toen ik heel dronken was (3 lijntjes). Op 2 januari zou ik met 2 vrienden voor het eerst LSD gaan doen, echter had ik toen een giga dinsdag dip. Ik heb toen besloten een minuscule dosis van 5ug te nemen. Deze kickte toch veel zwaarder in dan verwacht, de come up was heel erg rough maar het midden van de trip was prima. Na het innemen van de LSD + de dag erna had ik geen last meer van een dinsdag dip. Op 4 januari voelde ik me echter weer heel erg rot, super verdrietig, lusteloos, heel vaag, geen korte termijn geheugen. Inmiddels is het bijna een week (6 Jan) nadat ik coke gebruikt heb en ik heb nog steeds last van die klachten. Het lijkt nog niet echt beter te worden. Hebben jullie tips? Ik ben bang dat ik iets permanent gesloopt heb Groeten, S

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat vervelend dat je last hebt van een rot gevoel, vaagheid, een verminderd korte termijn geheugen en lusteloosheid. Dit kan zeker met het gebruik van alcohol, cocaïne en lsd te maken hebben.

Voor ik een antwoord schrijf wil ik op een paar dingen die je geschreven hebt inhaken. Je schrijft dat je 2 januari een dinsdagdip had. Een dinsdagdip wordt veroorzaakt doordat een voorraad van de boodschapstof serotonine op is. Mdma/xtc is bijvoorbeeld een middel die de voorraad serotonine uitput. Kenmerkend is dat het dieptepunt van de serotoninevoorraad enkele dagen na gebruik van mdma/xtc is. Vandaar de naam dinsdagdip. Cocaïne heeft veel meer effect op het dopaminesysteem. Je krijgt hier geen dinsdagdip van, maar je lichaam en geest kan enkele dagen na gebruik nog wel moe of uitgeput zijn.

Je schrijft dat je 5 ug lsd hebt genomen. Dit is een microdosering waarvan je bijna geen merkbare effecten zou verwachten. Als ik het zo lees heb jij wel behoorlijke effecten gemerkt. Hoe heb je de dosering afgemeten? Was de lsd getest? Hoe sterk was een zegel? Een gemiddelde lsd zegel bevatte in 2019 93 ug lsd (de cijfers van 2020 worden binnenkort gepubliceerd). Als jij een gemiddelde zegel in handen hebt gehad, zou dat betekenen dat je voor dosis van 5 ug een zegel in ongeveer 19 stukjes moet knippen en daar 1 stukje van in zou nemen.

De klachten die je ervaart hebben te maken met een overprikkeling die in de hersenen heeft plaats gevonden. Op het moment dat je drugs gebruikt, worden er namelijk allerlei hersengebieden overprikkeld. Nu, enkele dagen later, zijn de hersenen nog overgevoelig. Hierdoor kan je allerlei vage klachten gaan ervaren. Precies de klachten die jij beschrijft. Dit is niet gevaarlijk, er is ook niets stuk in de hersenen, maar het is wel vervelend.

Gezonde voeding en voldoende slaap en lichaamsbeweging zijn een goede basis voor herstel. Verder hebben je hersenen simpelweg tijd nodig weer tot rust te komen. Gun jezelf die tijd, je zal merken dat in de loop van weken je klachten steeds minder worden tot ze helemaal verdwenen zijn. Probeer jezelf in de tussentijd zo veel mogelijk af te leiden van je klachten. Hoe meer je op je klachten focust, hoe sterker ze vaak worden.

Verder drugsgebruik kan de klachten versterken. Gebruik dus in ieder geval geen drugs tot je 3 maanden klachten vrij bent.  Ben je een roker of koffie drinker? Ook nicotine en cafeïne kunnen de klachten in de hand werken. Probeer ook deze eventuele gewoonten zo veel mogelijk in te perken. Tenzij dit te veel stress oplevert, want stress kan ook een negatieve invloed hebben op je klachten.

Vertrouw je het niet? Dan kan je altijd contact opnemen met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. Je kan hier een professional te woord staan die gespecialiseerd is in dit type klachten.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

08 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG