Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste lezer, Tijdens het gebruik van XTC kan ik niet meer plassen waardoor ik erge buikpijn of lage rugpijn krijgt. Ik heb al veel geprobeerd om te zorgen dat ik wel kan plassen zoals stromend water laten lopen, ademhalingsoefeningen, fluiten en ga zo maar door. Gemiddeld zit ik op een avond wel een uur op de wc, in de hoop dat ik eindelijk van die pijn af kom. Dit helpt bij mij allemaal niet. Ik heb ook geprobeerd om na een kwartje te gaan plassen en zelfs dan lukt het al niet meer. Dit verpest het gebruik van xtc/mdma nog al voor mij. Ik heb bedacht om iets ontspannends te gebruiken op het moment dat ik merk pijn te krijgen door een te volle blaas. Hierbij dacht ik aan een glas alcohol of eventueel een heel klein beetje ketamine. Dit zodat ik ontspan en kan plassen. Wat adviseren jullie mij? Mvg

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Vervelend dat je buikpijn krijgt van het niet kunnen plannen tijdens een xtc-trip. Je hebt alle klassieke hulpmiddelen al geprobeerd: ademhalingsoefeningen, fluiten en water laten lopen. Hieronder zal ik beschrijven waarom alcohol en of ketamine wel of geen goed idee zijn om dit probleem op te lossen.

Lastig kunnen plassen tijdens een xtc-trip wordt veroorzaakt door het strak staan van spieren. Doordat sluitspieren aangespannen blijven, kan de urine niet uit de blaas. Ketamine is wel eens waar een verdovend middel, maar heeft maar een kleine invloed op spierspanning. Mijn vermoeden is daarom dat ketamine geen middel is dat een noemenswaardige invloed heeft op jouw mogelijkheid om te plassen. Risico's worden wel groter wanneer je middelen combineert.

Alcohol kan spieren wel laten ontspannen. Dit gebeurd doorgaans pas bij hoge doseringen. Alcohol zorgt er ook voor dat er minder vocht vanuit de nieren terug het lichaam in gaat en meer naar de blaas. Hierdoor moet je bij het drinken van alcohol veel vaker plassen en wordt men na het drinken van veel alcohol vaak uitgedroogd wakker. Alcohol zou mogelijk het effect kunnen hebben dat het plassen wat beter gaat, omdat de druk hoger wordt en de spieren wat meer ontspannen. Het zou ook kunnen gebeuren dat je alleen maak nodiger moet. Ook het combineren van alcohol en xtc geeft extra risico's.

De beste manier om beter te kunnen plassen is lager doseren. Het echt niet meer kunnen plassen zien we vaak bij (te) hoge doseringen. Bij een dosering van 1 tot 1,5 mg mdma per kilo lichaamsgewicht heb je wel het 'love'-effect, maar zo min mogelijk bijwerkingen. Doseer je hoger, dan nemen bijwerkingen als niet kunnen plassen, te hoge spierspanning en slapeloosheid vaak de overhand. Het 'love'-effect neemt dan zelfs af. Wanneer je 80 kilo weegt is een dosering volgens de richtlijn 80 tot 120 mg mdma op een avond.

ik hoop dat dit een nuttig antwoord voor je is.

Sjoerd

10 februari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG