Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Is 4fmp veiliger dan xtc

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

De juiste naam van 4-FMP is 4-FA.

Je kunt niet zeggen dat de ene drug veiliger is dan een andere drug. De risico's hebben met veel factoren te maken zoals: dosis, frequentie van gebruik, persoonlijke factoren en de omgeving. Lees hier meer over op de pagina over drug, set en setting.

Drugs zijn ook nooit helemaal veilig. Er zijn altijd risico's. Je kunt jezelf wel informeren over de effecten en risico's en tips opvolgen om de risico's te beperken. Lees hier meer over XTC en 4-FA.

4-FA is een relatief nieuwe psychoactieve stof. Er is weinig onderzoek naar gedaan en er is minder bekend over bijvoorbeeld lange termijn risico's dan bij XTC het geval is. Onderzoekers veronderstellen dat de langetermijneffecten en risico’s van het gebruik van 4-FA ongeveer vergelijkbaar zijn met die van speed en of XTC maar dit is niet zeker. Er zijn ook verschillen.

4-FA is net zoals XTC een upper met een euforisch gevoel. XTC is in het algemeen een stuk euforischer dan 4-FA. Bij 4-FA blijven mensen wat helderder en bij XTC kent men meer controleverlies. 4-FA is gelinkt aan een aantal incidenten met aanhoudende hoofdpijn en hersenbloedingen. Dit is een specifiek risico bij 4-FA wat je niet op deze manier bij andere uppers ziet zoals XTC. Het is niet goed begrepen waarom deze hersenbloedingen ontstonden.

Sinds mei 2017 staat 4-FA op de Opiumwet. Sindsdien worden er meer monsters gezien door de Testservice die verkocht zijn als 4-FA, maar die een andere werkzame stof bevatten. Het is daarom voor zowel XTC, als 4-FA, erg belangrijk je pillen of poeder te laten testen.

Met vriendelijke groet,

Mascha

30 december 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG