Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Carbamazepine SSRI met paddos/truffels. Nieuw onderzoek uitgekomen, kan het? Hallo. Ik gebruik al 15 jaar 1000mg carbamazepine per dag voor mijn (lichte vorm van) epilepsie. Een doorbraak epilepsie aanval (als ik zo'n 1,5 a 2 dagen achtereen mijn medicijnen vergeten ben) duurt zo'n 2 minuten waar mijn hoofd wat opzij schokt, waarbij ik bij bewustzijn ben. Ik zou graag truffels of paddo's willen proberen, evt een lage dosering. Ik zag dat er recent onderzoek was uitgekomen dat een andere ssri (escitalopram) en paddo's tóch wél te combineren was. Ze linken in dit artikel naar het onderzoek. (De link staat op ongeveer eenderde van de pagina). https://triptherapie.nl/psilocybine-en-antidepressiva/ Echter, carbamazepine staat niet in hun lijstje van ssri's die ze bij naam noemen. Begrijp ik het goed dat carbamazepine en paddos/truffels elkaar áfzwakken, en dat het risico van serotoninevergiftiging slechts komt door het risico dat mensen als gevolg van de afzwakking gaan óverdoseren? Ik ben zelf een voorzichtig persoon en zou het jammer vinden als ik geen paddo's zou kunnen proberen doordat ooit iemand overdoseerde en het daardoor nu iederéén wordt afgeraden. Zou microdosing evt een mogelijkheid zijn voor mij? Vriendelijke groet en bedankt voor uw tijd en uw antwoord.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je voorzichtig bent en je eerst verdiept. In principe raden we het niet aan om drugs te combineren met medicijnen, maar carbamazepine valt niet onder SSRI's en is geen antidepressivum. Serotoninesyndroom kan optreden door een SSRI (of MAO remmer) te combineren met XTC. Er ontstaat dan een acuut probleem in het lichaam met oververhitting, verwardheid, insulten en het zoutgehalte in je lichaam. Hier kan je er meer over lezen.

Psylocybine geeft geen serotoninesyndroom, ook niet indien je carbamazepine gebruikt. De bijwerking van carbamazepine kan ook zout (natrium) tekort zijn, dus je kan dit medicijn beter niet combineren met XTC vanwege het risico op watervergiftiging maar dat was je ook niet van plan.

Een heftige trip of ervaring door psylocybine kan mogelijk de kans op een epilepsie aanval wel vergroten. Mogelijk vanwege de overprikkeling. Misschien ken jij ook wel triggers voor je vorige aanvallen. Een epilepsie aanval kan, als deze uitgebeid is, wel schade geven aan het brein, dus zorg er wel voor dat je epilepsie goed onder controle is met je medicijnen en dat je niet gaat gebruiken  als je veel doorbraak aanvallen hebt. De bijwerkingen van carbamazepine en psylocybine kunnen mogelijk wel overlappen en daardoor sterker worden. Bijwerkingen zoals duizeligheid, misselijkheid kunnen sterker worden. Sommige mensen kunnen hallucinaties krijgen door carbamazepine. Hopelijk heb jij deze bijwerkingen niet. Samen met een psychedelische drugs kan dit effect sterker worden en bij angst ook leiden tot een bad trip. Je kan ervoor kiezen op een tripsitter mee te nemen, hier lees je meer over deze voorzorgsmaatregel. Bij microdoseren worden alle genoemde risico’s veel kleiner tot nul.

Hopelijk helpt dit je verder,

Mvg

 

Karin W. huisarts

 

25 januari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG