Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Vaak krijg je te horen dat drugsgebruik je hersenverbindingen kapot maakt, of andere schade toebrengt. Meestal hoor ik dit zonder nuance of specificatie, maar ik hoor het zo vaak dat ik niet kan geloven dat het niet waar is. Hierom mijn vraag: welke drugs brengen hersenchade aan en hoeveel? Waar zou ik hier eventueel meer informatie over kunnen vinden? Bij voorbaat dank!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je interessante vraag. De vraag in wel erg breed, er zijn honderden verschillende soorten drugs. Hieronder zal ik een paar middelen beschrijven. Wil je iets anders weten? Stel dan nog eens een vraag.

Buiten dierproeven laat hersenschade zich lastig onderzoeken. Wanneer je hard je hoofd stoot ontstaat ook hersenschade, doorgewinterde gebruikers hebben vaak een andere leefstijl dan mensen die niets gebruiken. Vergelijken wordt daardoor lastig.

Of iemand schade ondervindt lijkt van zeer veel factoren afhankelijk te zijn. Er zijn mensen die veel gebruikt hebben en weinig last hebben en er zijn mensen die weinig hebben gebruikt een veel last hebben. Wat maakt dat de een er anders op reageert dan de andere is onduidelijk.

Bij speed/amfetamine bijvoorbeeld is met dierproeven aangetoond dat er schade ontstond aan zenuwuiteindes bij gebruik van hoge doseringen. Omgevingstemperatuur lijkt hier een belangrijke rol in te spelen (te warm of te koud).

Bij menselijke gebruikers lijdt langdurig gebruik tot een verstoorde dopaminetransport. Hierdoor kunnen gebruikers zich depressief voelen of een sterke craving ervaring opnieuw te gebruiken. Dit kan sowieso jaren aanhouden, het is onduidelijk of deze schade herstelbaar is.

Mdma, de actieve stof in xtc is neurotoxisch. Dat betekent dat het schade toebrengt aan het zenuwstelsel. De schade is praktisch meetbaar gemaakt in de volgende gebieden: minder goed kunnen plannen, geen ingewikkelde cognitieve taken aankunnen, minder sterk probleemoplossend vermogen en een kleinere sociale intelligentie. Er bestaat discussie over de mate waarin deze schade het dagelijks leven kan beïnvloeden Het is ook niet duidelijk of deze schade herstelbaar is.

Gebruik kan alcohol kan ernstige schade aan de hersenen aanrichten. Met name het geheugen kan worden aangetast. Het syndroom van Korsakov is hier een bekend uiterste van. 

Out gaat van alcohol (of andere downers) kan zorgen voor een zuurstoftekort waardoor hersenfuncties heel snel af kunnen nemen.

Wil je echt specifieke wetenschappelijke info. Zoek dan op bijvoorbeeld op pubmed. Houd publicaties en congressen van het Trimbos Instituut goed in de gaten. Bijvoorbeeld de publicatie 'Roes met een luchtje' over gerbuikers, markt en risico's van lachgas.

Ik hoop dat dit je vraag ongeveer beantwoord. Zo niet, stel er gerust nog een.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

26 mei 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG