Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ongeveer 2 maanden terug heb ik blue 69 gebruikt. Nadat dat uitgewerkt (denk ik) was heb ik 3mmc gesnoven. Toen ik dat gedaan voelde ik me opeens heel slecht. Het voelde alsof iedereen naar me keek en doorhad dat ik me slecht voelde. Vlak daarna heb ik ook aangegeven dat het niet goed ging. Ik kon moeilijk mensen aankijken, en een glas naar mijn mond halen ging trillend. Ik voelde me heel angstig en in paniek van binnen. Echter zeiden mijn vrienden dat ze niks aan mij zagen. Ik heb die avond toen verder gechillt op de bank, en ben daarna gaan slapen. Nu merk ik sinds die avond dat ik het lastig vind om mensen aan te kijken of bijvoorbeeld te eten/drinken. Dit omdat je een glas of vork naar je hand moet toebewegen, en het voelt voor mij alsof mijn hand dan elk moment kan beginnen met trillen. Dit heb ik dus ook met iemand aankijken. Dat ik me dan angstig en paniekerig voel. Wel is het met kennissen en vrienden niet echt aanwezig, maar wel bij vreemden/onbekenden. Ik hoop ook echt dat ze dit niet doorhebben. Want het is ook namelijk best raar! Hierdoor word ik ook wel geremd in mijn dagelijks doen. Ik vraag me dus af hoe ik dit kan verhelpen. Want dit durf ik nog niet tegen iemand te zeggen of naar de huisarts te gaan.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat vervelend dat je deze klachten nu na je gebruik nog hebt. Hieronder beschrijf ik waar ze vandaan komen en hoe je je herstelproces kan beïnvloeden.

Blue 69 zou een combinatie van speed, ghb, mdma en Blue Curacao (alcohol) zijn. Bij de testservice zien de dat de daadwerkelijke inhoud van Blue 69 erg kan verschillen. Lang niet altijd zitten alle middelen er in en ook de hoeveelheid wisselt. 3-MMC is een oppeppende nieuwe psychoactieve stof.

De eerste stap naar herstel is het begrijpen van je klachten. Op het moment dat je drugs gebruikt, met name bij oppeppende drugs, komt je lichaam in een vecht- vluchtmodus. Spieren gaan strak staan, pupillen worden groot, het lijkt of je een onuitputtelijke energie hebt en er komen tal van boodschapstoffen vrij in de hersenen. Door het vrijkomen van de boodschapstoffen worden delen van de hersenen extra geprikkeld. Zo ook het angstcentrum.

Door de overprikkeling van het angstcentrum dingen die je eerst helemaal niet eng vond, nu opeens wel eng vinden. Bijvoorbeeld het aankijken van personen. Nu, nadat de drugs uitgewerkt is, is het angstcentrum nog wat overgevoelig. Belangrijk voor jou om te weten is dat er dus niets stuk is, dit soort klachten hebben vooral tijd nodig om te herstellen.

Er zijn wel manieren om jouw herstelproces te beïnvloeden. Gezonde voeding en voldoende slaap en lichaamsbeweging zijn een goede basis. Zorg daarnaast dat je, ondanks dat je je in het dagelijks leven geremd voelt, wel een beetje je ding blijft doen. Zoek activiteiten die jou ontspannen, daarvan rust ook je angstcentrum uit.

Stress zorgt voor extra prikkeling in de hersenen. Probeer stressvolle situaties dus even te vermijden. Soms zien we dat mensen erg stressen over hun klachten. Je kan daardoor in een vicieuze cirkel terecht komen:

  1. Je merkt dat er iets anders is (je hand trilt als je iets wil drinken)
  2. Je maakt je daar zorgen over
  3. De zorgen komen in de hersenen binnen als stress
  4. De stress maakt dat de klachten heftiger worden (je bent weer terug bij 1)

Jij kan deze cirkel doorbreken. Accepteer dat je je nu even anders voelt dan vroeger. Dat is echt maar tijdelijk, dit gaat weer over. Stress er niet te veel over. Probeer jezelf van de klachten af te leiden en focus op de leuke dingen die wel goed gaan.

Drugsgebruik kan deze klachten in de hand werken. Gebruik de komende tijd dus geen drugs. Ook alcohol, nicotine en cafeïne vallen hier onder. Probeer dus ook je gebruik van alcohol, sigaretten en koffie zo veel mogelijk te beperken.

Je kan ook altijd contact opnemen met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. Daar kan je iemand te woord staan die gespecialiseerd is in dit soort klachten. Een gesprek is telefonisch en kosteloos.

Als je eenmaal dit soort klachten hebt gehad, kan je gevoeliger zijn om ze opnieuw te ontwikkelen. Zorg dat je in ieder geval drie maanden 100% klachten vrij bent mocht je besluiten ooit nog drugs te gebruiken. Combineer dan niet en doseer laag. (Gebruik van Blue 69 is per definitie combineren).

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

16 juni 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG