Omgaan met DPDR
Klachten na drugs
HPPD
Visuals
DPDR
Angst en paniek
Omgaan met DPDR
Omgaan met depersonalisatie, derealisatie en angst
Heb je last van het Depersonalisatie Syndroom of angst en paniek? Je kunt er iets aan doen!
- Houd rekening met zaken die klachten kunnen verergeren.
- Verlaag spanning en stress.
- Verander (negatieve) gedachten.
Bijna alle mensen ervaren na verloop van tijd minder of helemaal geen klachten meer. Angst en spanning zullen herstel in de weg staan. De aard van de klachten brengt met zich mee je meer angst dan voorheen ervaart. Leer mee te bewegen met opkomende gevoelens. Vervelende, negatieve, angstige gedachten kun je onderbreken, of veranderen. Vervelende gevoelens komen en gaan. Het zijn golven. Weet dat het over gaat.
Probeer je aandacht van de klachten te verleggen. Natuurlijk signaleer je een bepaald gevoel, of bijzondere waarneming, maar focus er niet op. Focus op iets anders dan bijvoorbeeld een visuele verstoring, of het gevoel er niet helemaal bij te zijn. Kijk ergens anders naar. Stel jezelf gerust. Houd zoveel mogelijk je normale structuur aan. Probeer op je normale manier te blijven functioneren. Ga niet op internet zoeken naar mogelijke ziektebeelden die je angst zullen voeden, hoe moeilijk dat ook is.
Wat verergert klachten?
- Alcohol, nicotine, koffie, energy drinks en drugs
- Weinig slapen
- Slecht of weinig eten
- Focussen op je klachten
- Stress
- Zorgen maken / malen / negatieve gedachten herhalen
Wat helpt?
- Breng rust in je lijf
- Breng rust in je hoofd
- Zoek afleiding
- Licht (belangrijke) mensen in
- Realiseer je dat derealisatie en depersonalisatie jouw beschermingsmechanismes zijn
Breng rust in je lijf
Als je veel angst ervaart, uit zich dat in veel spanning in je lijf. Dat leidt bij sommigen ook tot het ervaren van derealisatie en depersonalisatie. Hoe meer ontspannen je bent, hoe minder angst en stress je ervaart, hoe minder klachten je ervaart. Uiteindelijk is het steeds minder nodig te derealiseren of te depersonaliseren. Het belangrijkste is je ademhaling. Als je je concentreert op ademhaling via je buik, word je rustiger en meer ontspannen. Haal adem door je neus en laat alle spanning los op een uitademing via je mond. Op internet vind je veel ontspanningsoefeningen. Probeer het eens uit. Daarnaast kun je baat hebben bij meditatie, (hatha) yoga, haptonomie, Emotional Freedom Techniques (tapping) en mindfullness.
Breng rust in je hoofd
De klachten die je ervaart worden gevoed door angst. Angst komt voort uit gedachten. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel waarbij de angst om ‘bijv. iets kapot gemaakt te hebben’ de klachten versterkt. Misschien ben je bang dat ‘het niet meer over gaat’ en blijf je hierover malen. Je gaat jezelf overtuigen dat het zo is. Dit terwijl de gedachte dat ‘het niet meer over gaat’ niet klopt. Want: jij kunt niet in de toekomst kijken en wij weten wél uit ervaring dat het overgaat. Het angstcentrum in de hersenen is overprikkeld, waardoor je meer spanning en sneller (irreële) angst kunt ervaren. Ook geven sommige drugs(ervaringen) een stressreactie waar angst bij komt kijken.
Het resultaat is dat je negatieve gedachten hebt die zorgen voor (extra) stress. Die stress zorgt voor allerlei symptomen en waarnemingen. Vervolgens derealiseer en/of depersonaliseer je om de heftigheid van alle gevoelens te dempen. Dat voelt ook erg vreemd. Tenslotte pieker je over al deze vreemde gewaarwordingen en is de cirkel rond. Dit is de vicieuze cirkel van angst.
Probeer je focus op je klachten te verleggen. Realiseer je dat het een cirkel is waar jij uit kunt stappen. Stel jezelf gerust en weerleg de verontrustende gedachten. Meditatie, (hatha) yoga, haptotherapie, mindfulness, cognitieve gedragstherapie, Emotional Freedom Techniques (tapping), kunnen je helpen om die negatieve gedachtenspiraal in je hoofd te doorbreken.
Het volgende is belangrijk voor je herstel:
- Het besef dat vervelende gevoelens in golven komen en gaan.
- Het besef dat nare angstige gedachten niet waar zijn, zoals:
"Ik ga dood."
"Ik word echt gek."
"Het gaat nooit meer over."
"Ik heb mijn hersenen kapot gemaakt." - Stop met vechten. Accepteer dat je je nu even naar voelt, maar dat het vanzelf weer overgaat.
- Heb vertrouwen dat het minder wordt.
Zoek afleiding
Hoe meer je focust op waar je last van hebt, of last van denkt te hebben, of gaat krijgen, hoe meer je dat zal gaan ervaren. Hoe meer je focus ligt op leuke dingen en gedachten, hoe sterker je het gezonde en positieve zal ervaren. Mensen kunnen zichzelf echt een probleem 'aan denken'. Jij hebt zelf in de hand hoe groot of hoe klein je iets maakt. Dus richt je op leuke dingen: wandelen, sporten, naar de film etc.
Licht (belangrijke) mensen in
Praat met mensen die je vertrouwt over waar je last van hebt. Het lucht op en ze kunnen je helpen. Dit door je te helpen herinneren dat het overgaat, je gerust te stellen en te laten realiseren dat sommige gedachten niet kloppen. Houd je last van dit soort klachten, ga dan naar je huisarts. Vertel eerlijk over je gebruik. De meeste huisartsen weten niet veel over drugs en de relatie met bepaalde klachten, maar hij/zij (of jijzelf) kan contact opnemen met het Landelijk Spreekuur Partydrugs.
Begrijp de beschermingsmechanismes
Het kan zijn dat je op dit moment veel derealisatie en/of depersonalisatie ervaart. Sommigen hebben daardoor de hele dag een 'wazig' gevoel, of ervaren de buitenwereld als een film, nep. Het kan lijken alsof je buiten jezelf staat. De meeste mensen herkennen deze reactie niet en raken er bang van. Dat is niet nodig. Deze reactie vindt plaats om jou te beschermen tijdens heftige emoties, gevaar, stress. Het gebeurt normaal bij mensen die een heftige toestand meemaken. Denk aan een auto-ongeluk, of andere traumatische ervaringen. Het kan echter ook in werking treden bij een bad trip. Voor een mens kan dat namelijk traumatisch zijn. Daarnaast zien we deze reactie bij mensen die langdurig lichte mate van stress ervaren. Begin te realiseren dat deze mechanismes er zijn vóór jou. Niet om het moeilijker voor je te maken, maar makkelijker. Ookal voelt dat misschien nog niet zo op dit moment. Hoe minder bang jij raakt van je eigen beschermingsmechanismes, hoe minder angst en hoe minder vaak ze 'aanslaan'. Het is immers niet meer nodig te derealiseren of te depersonaliseren als jij je veilig en fijn voelt. De mechanismes staan als het ware nu scherp afgesteld en zullen na verloop van tijd en rust weer teruggaan naar de normaal stand.