Drug, set en setting
Wat is drug, set en setting?
Wij krijgen regelmatig vragen van bezoekers die een onverwachts effect kregen van drugsgebruik:
- "Tegenwoordig merk ik er nog maar weinig van XTC. Ik ga gewoon niet meer zo hard als vroeger."
- "Op vakantie in Spanje ben ik opgepakt voor openbare dronkenschap. Normaal als ik bezopen ben, reageer ik nooit zo. Hoe kan dit?"
Welk effect een drug veroorzaakt, is niet altijd te voorspellen. Het is namelijk van meerdere factoren afhankelijk:
- de drug: het middel
- de set: de persoon
- de setting: de omgeving
Wat is de invloed van de drug?
Ieder middel kent zijn eigen werking en effect. Zo kunnen drugs bijvoorbeeld oppeppend, verdovend en/of bewustzijnsveranderend zijn. De dosis speelt een grote rol. Bijvoorbeeld: een lage dosering van 25 mg MDMA geeft bij de meeste mensen weinig, of geen enkel merkbaar effect. Neem je echter een (te) hoge dosering, dan zul je (te) hard gaan. Waarschijnlijk zullen de bijwerkingen overheersen. Wil je weten hoe sterk jouw drugs zijn? Laat je drugs dan testen.
De frequentie, dus hoe vaak je gebruikt, speelt ook een rol in het effect dat je ervaart. Hoeveel tijd zit er tussen gebruik in? Als dit kort is, kan er tolerantie zijn opgebouwd voor het middel. Neem je bijvoorbeeld regelmatig alcohol, dan zal je steeds meer alcohol nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen. Bepaalde effecten zul je helemaal niet meer krijgen.
Het effect van een drug heeft niet alleen te maken met de soort drug die je neemt en de dosering. Naast de drug en dosering zijn de set en setting ook van grote invloed op de ervaring en welke effecten overheersend zijn.
Wat is de invloed van de set?
Met set bedoelen we je geestelijke en lichamelijk staat van zijn. Dus aan de ene kant lichamelijke eigenschappen zoals:
- geslacht;
- lichaamsgewicht;
- leeftijd;
- persoonlijke gevoeligheid;
- genetische aanleg.
Over het algemeen kun je zeggen dat lichtere mensen ook minder werkzame stof nodig hebben om effect te voelen. Alleen verschilt dit vanwege persoonlijke gevoeligheid. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld hoogsensitief en hebben ondanks hun gewicht een veel lagere dosering nodig om hetzelfde effect te bereiken. Geslacht en leeftijd spelen ook een rol. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner en wegen minder dan een doorsnee man. Zij hebben over het algemeen minder bloed in hun lichaam dan mannen, waardoor de concentratie van bijvoorbeeld MDMA hoger is en zij een heftiger effect ervaren. Als mensen ouder worden veranderd ook de samenstelling van hun lichaam.
Maar het effect van drugs heeft dus niet alleen te maken met lichamelijke eigenschappen, maar ook met geestelijke eigenschappen of mindset zoals jouw:
- gedachten;
- emoties;
- stemming;
- verwachtingen;
- psychische gevoeligheid, bijvoorbeeld voor angst en somberheid, ADHD;
- zelfbeeld.
Niet alleen je mindset vlak voor een drugservaring is belangrijk, maar ook die van de afgelopen tijd. Iets waar je veel aandacht aan hebt besteed de afgelopen tijd kan opkomen tijdens een psychedelische ervaring. Dit kan een kettingreactie aan intense emoties triggeren. Op zo een moment kun je het beste dankbaar zijn voor deze emoties. Verzet je er niet tegen. De mindset die je eigenlijk wilt hebben is: ontspannen, een goed humeur, nieuwsgierig, open mind. Voor psychedelica is het beter om zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Verwachtingen kunnen weerstand creëren als de ervaring anders is dan voorgesteld. Dit is vrijwel altijd het geval.
Als je een trauma hebt, kan dit ook invloed hebben. De kans is namelijk groot dat dit bij middelen zoals MDMA of psychedelica aan de oppervlakte komt. Als iemand niet sterk in zijn schoenen staat, het aan zelfvertrouwen ontbreekt of snel angstig wordt in situaties waar zijn of haar comfort zone wordt opgerekt, is er een grotere kans op een onaangename ervaring.
Wat is de invloed van de setting?
De setting bestaat uit twee onderdelen: fysiek en sociaal.
- Met wie ben je tijdens de trip?
- Waar ben je?
- Kun je ontspannen zitten of liggen?
Een persoon met stress, angst of zorgen, die drugs gebruikt in een drukke, oncomfortabele omgeving, heeft meer kans op een bad trip.
Een ontspannen, nieuwsgierig persoon, die drugs gebruikt op een warme, comfortabele en veilige plek, zal eerder een aangename ervaring krijgen.
De fysieke omgeving heeft invloed op de ervaring en het effect zoals:
- de plek
- het weer
- de sfeer
- de muziek
Op een festival met harde muziek heb je een heel andere beleving, dan thuis op de bank met ontspannende muziek op de achtergrond. Bedenk van te voren welke omgeving je wilt tijdens je ervaring en kijk of deze past bij het effect van de drug die je gaat nemen. Onder invloed van amfetamine of MDMA wil je misschien eerder op een feest willen zijn waar je lekker kunt dansen. Onder invloed van psychedelica wil je misschien liever thuis op de bank of buiten in de natuur zijn.
De sociale omgeving omvat de mensen die je om je heen hebt tijdens je ervaring. Wat zijn je gevoelens voor deze personen en wat zijn die van hun voor jou.
- Vertrouw je ze?
- Voel je je op je gemak bij ze?
- Vertrouw je ze genoeg om persoonlijke dingen te delen als je hier behoefte aan hebt?
Dit zijn allemaal factoren die mee spelen. Vooral bij tripmiddelen is het belangrijk dat je dit alleen doet met mensen die je vertrouwt en waarbij je je op je gemak voelt. De sociale omgeving kan ook een festival zijn met een paar duizend mensen die staan te dansen. Dit kan weer een hele andere ervaring teweeg brengen.
Het kan fijn zijn om te trippen in de aanwezigheid van een tripsitter. Een tripsitter blijft gedurende jouw trip nuchter, zodat jij nergens omkijken naar hebt. Hij of zij zorgt ervoor dat je trip zo positief en veilig mogelijk verloopt.