Ik probeerde uit te zoeken waardoor het komt...
Ik probeerde uit te zoeken waardoor het komt dat je door wijn sneller dronken wordt dan door bijvoorbeeld sterke drank als liquer. Nu las ik op internet dat er vóóral in witte wijn en de goedkopere wijnen meer zwaveldioxide wordt toegevoegd als anti-oxidant en smaakmaker. Is dit ook daadwerkelijk de oorzaak van het sneller dronken raken van wijn of is het iets anders? Kan het zo zijn dat je door sulfiet minder zuurstofrijk bloed krijgt o.i.d.? Zelf voel ik me al licht worden in mijn hoofd na 1 glas wijn, met 2 glazen is het voor mij echt onverantwoord om de weg op te gaan terwijl mijn alcoholpercentage waarschijnlijk niet hoog is en wellicht nog binnen de toegestane limiet ligt. Als ik liqeur drinkt van ca 24% kan ik gerust 4 glazen op zonder dat ik daar lichamelijk echt iets van merkt en ik nog goed in staat ben verantwoordelijk te rijden terwijl het alcoholpercentage dan wel boven de toelaatbare limiet uitkomt. Hoe zit dat en zou men daarbij dan geen rekening moeten houden tijdens controles vraag ik me af, omdat het nuttigen van twee glazen wijn sneller gevaar oplevert dan 4 glazen ligeur in mijn geval.
Je code was: sulfiet Beste vraagsteller, Als jij onbekwaam bent na twee glazen wijn en nog fris na 4 glazen likeur, dan bevat wijn kennelijk stoffen, die de afbraak van alcohol door de lever blokkeren. Deze gevoeligheid voor die stoffen is meestal aangeboren. De logica dat de toevoegingen aan wijn je eerder dronken maken, geldt dus alleen voor de mensen met dezelfde erfelijke aanleg als jij. Die toevoegingen zijn overigens wel berucht om hun bijdrage aan een dikke kater als je teveel wijn gedronken hebt. Voor de meeste mensen is het dus andersom. Die zien na vier glazen likeur alles niet meer zo scherp, maar zijn na twee glazen wijn nog kippiefris. Met vriendelijke groet, Roelof de Wit, verslavingsarts.
08 augustus 2007
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT Stel een Vraag >