Dexamfetamine en tolerantie

VRAAG

Hello mensen, Ik heb thuis nog 2 doosjes amfexa/dexamfetamine liggen. Is dit vergelijkbaar met amfetamine/speed? Ik heb verschillende sterkte dosis genomen tot 120mg aan toe waarbij ik niks voelde. Eerder voelde ik bij 40mg al het lekkere oppeppende gevoel. Kan het zijn dat ik tolleratie heb opgebouwd? Heb het maanden lang gebruikt en steeds iets hogere dosis. Ik heb nu nog 160mg over (ben overgestapt naar lisdexamfetamine). Kan ik die 160mg gewoon in 1x innemen hopend op het oppeppende effect of is dat veel te veel?

ANTWOORD

Beste vraagsteller,


Bedankt voor je vraag. Dexamfetamine en speed (amfetamine) zijn vergelijkbaar, maar toch ook wat anders. Amfetamine (speed) van de straat is een zogenaamd racemisch mengsel . Het bestaat eigenlijk uit twee soorten amfetamine. Namelijk Dextro-amfetamine en Levo-amfetamine. Dat betekent rechts- en linksdraaiend. Dex(tro-)amfetamine heeft vooral invloed op ons centrale zenuwstelsel (o.a. de hersenen). Levo-amfetamine meer op ons perifere zenuwstelsel (zenuwen door ons lijf) en ook op het hart.

Lisdexamfetamine wordt in ons lichaam weer omgezet naar dexamfetamine en heeft dus een soortgelijke werking.

Met andere woorden: de medicatie Amfexa (dexamfetamine) beïnvloedt vooral de werking van de hersenen. Terwijl speed eigenlijk je hele lichaam beïnvloedt. Je kan dus wel een iets ander effect verwachten.

Wanneer je Dexamfetamine van een arts voorgeschreven krijgt, ga je samen zoeken naar de juiste dosering bij jouw klachten. Er kan inderdaad tolerantie optreden. Dat is bij jou ook kennelijk gebeurd.  Door de tolerantie  ben je dan ook een stuk gevoeliger voor het ontwikkelen van een verslaving. Ook kun je meer last krijgen van bijwerkingen zoals hartkloppingen en hoge bloeddruk.

Krijg jij de medicatie via een arts voorgeschreven? Dan zou ik jouw vraag even bij hem neerleggen. Is dat niet zo, dan is 160 mg van de medicijnen in één keer wel veel. Maar omdat je er aan gewend bent kan dit net zo ‘goed’ gaan als de te hoge dexamfetamine dosering.  De kans is dus groot dat er meer- en zwaardere vervelende bijwerkingen komen. Voor de bijwerkingen kan je altijd even je bijsluiter lezen of de info op www.apotheek.nl

Hier een samenvatting: hoofdpijn, moeite met inslapen en rusteloosheid, nervositeit, slaperigheid, angst, duizeligheid. Verminderde eetlust, gewichtsafname bij langdurig gebruik. Hartkloppingen, buikpijn en/of krampen, misselijkheid, braken, droge mond. Veranderingen in bloeddruk, duizeligheid, gewrichtsklachten, hoofdpijn, hyperactiviteit. Abnormaal gedrag, agressie, opwinding, angst, depressie, prikkelbaarheid. Als je daar last van hebt is het tijd om te gaan denken over afbouwen. Als je dat doet zou een herstart weer sterker gaan worden ervaren. Ook om verslaving te voorkomen is het goed om te gaan doen.

Ik hoop dat je hiermee voor jezelf een goede keuze kan maken. Heb je het idee dat je een verslaving aan het ontwikkelen bent? Dan kan je altijd vrijblijvend hier met mensen over praten. Bijvoorbeeld de huisarts.

Met hartelijke groet,


Dion

05 augustus 2020
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT Stel een Vraag >