Angst en paniekklachten na ADE

VRAAG

Hoi! Ik (v, 23) heb een vraag over mijn ervaringen na drugsgebruik. Afgelopen vrijdag ochtend omstreeks 05.00 tijdens ADE heb ik twee helftjes in totaal van 2 verschillende pillen genomen waarvan ik niet wist wat er in zat ( heel dom, en normaal doe ik dit ook nooit ). Ik had daarvoor ook al speed genomen en meteen kwam ik in een bad trip terecht. Hoofden veranderden, trippy effecten etc en de trip duurde ook erg lang. Tot zondag had ik nog last van de visuele effecten, stemmetjes en ook vandaag voel ik mij nog heel raar en niet mijzelf. Alles lijkt een beetje een droom, en onrealistisch. Ik heb weinig concentratie, tijd lijkt heel snel of langzaam te gaan, en ben heel angstig en gestresst. Nou voelde ik mij voor dit feest ook mentaal niet goed, en ik ben al best gevoelig voor angst en stress. Niet slim dus wat ik heb gedaan, ook al heb ik ervan geleerd. Ook heb ik soms het gevoel dat ik aangestaard wordt. Ik ben gisteren langs de ggd gegaan en zij konden mij niet verder helpen ( ze dachten dat ik wss een hele sterke hoeveelheid mdma had genomen, maar zeker wisten ze het niet) maar gaven aan ook contact op te nemen met de huisarts wat ik ga doen. Toch vroeg ik mij af of jullie misschien mij tips kunnen geven wat ik het beste kan doen? Is het bijv normaal om je nog heel lang angstig tevoelen na je gebruik? Na hoeveel tijd moet ik echt aan de bel trekken? Ik ben namelijk altijd voorzichtig geweest met gebruik ( tot die avond dus) en ook nog niet heel lang bezig ( pas een maar maanden) met uitgaan en drugsgebruik. Dat er definitieve schade is ontstaan lijkt mij dan ook vreemd Momenteel loop ik voornamelijk rond met de angstige gedachten dat ik mijn hersenen definitief heb aangetast, en dat ik mij nooit meer normaal zal gaan voelen. Ik probeer een routine aan te houden, alleen momenteel voelt mijn lichaam heel slap aan en voel ik mij heel futloos. Dank!

ANTWOORD

Wat vervelend om te horen dat zo anders voelt na bad trip op speed, (mogelijk) xtc, slaaptekort en een gevoeligheid voor stress en angst. Je beschrijft dat je je nu anders voelt: "alles lijkt een beetje een droom en onrealistisch. Ik heb weinig concentratie, tijd lijkt heel snel of langzaam te gaan, en ben heel angstig en gestrest." Hoewel deze klachten bijzonder vervelend zijn, wil ik je ook gerust stellen. Deze klachten wijzen er niet op dat er iets 'stuk' is in je hersenen. Deze klachten komen veel vaker voor en gaan eigenlijk altijd met de tijd weer over. Hieronder zal ik onze kennis over dit soort klachten met je delen.

Wanneer iemand oppeppende drugs gebruikt worden de hersenen behoorlijk overprikkeld. Als het gebruik verandert in een bad trip wordt met name het angstcentrum overprikkeld. Nu, na je drugservaring, is het angstcentrum nog steeds overgevoelig. Prikkels die je vroeger niet zo veel deden, maken je nu ineens angstig of gestrest. Dit verklaart de angst, stress maar ook gebrek aan concentratie.

Het gevoel dat je in een droom leeft of dat alles onrealistisch is, heeft met een ander mechanisme te maken. Doordat je nu onevenredig veel stress en angst ervaart, probeert je lichaam zich hiervan af te sluiten. Soms gebeurt dit zo sterk dat er 'teveel' wordt afgesloten. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat een ander contact hebt met jezelf of je omgeving. Dit wordt vaak beschreven alsof je in een droom leeft. Het is dus eigenlijk een zelfbeschermingsmechanisme wat erg actief is. Ook dit is niet gevaarlijk, maar wel behoorlijk vervelend.

De oorzaak ligt dus vooral bij het angstcentrum dat overgevoelig is. Een goede basis voor herstel is gezonde voeding en voldoende slaap, afleiding (verleggen van focus) , lichaamsbeweging en ontspanning.

Stress prikkelt het angstcentrum, waardoor het minder tot rust komt. Ontspan, probeer jezelf zo veel mogelijk van je klachten af te leiden. Dit zal niet altijd lukken, accepteer dat dit niet altijd lukt. Jezelf opwinden over het feit dat je klachten er nu nog zijn werkt de klachten alleen maar in de hand (die zorgen prikkelen je angstcentrum namelijk).

Waarschijnlijk is dit een overbodige tip, maar verder drugsgebruik kan je klachten in de hand werken. Gebruik dus geen alcohol of drugs. We zien zelfs dat nicotine en cafeïne dit soort klachten sterker kunnen maken. Dus matig of stop eventuele rook of koffiedrinkgewoonten. Als je zeer gehecht bent aan koffiedrinkmomentjes kan je altijd tijdelijk overstappen op decafé.

Het is goed dat je contact op hebt genomen met de huisarts. Laat deze afspraak in ieder geval staan. Het is belangrijk dat je huisarts op de hoogte is van de klachten die je ervaart. Daarnaast kan je ook een afspraak inplannen bij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. Hier kan je een professional te woord staan die gespecialiseerd is in dit type klachten. Daar kan je veel persoonlijkere adviezen krijgen dan ik je hier online kan geven. Een consult is telefonisch en gratis.

Sjoerd

26 oktober 2022
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT Stel een Vraag >